Skriv ut

Peter Adriansøn Falch (Falkener)

Mann 1538 - 1569  (31 år)

Personlig informasjon    |    Alle    |    PDF
 • Navn Peter Adriansøn Falch (Falkener) 
  • Sønn av Adrian Richertsen «Falkener» som døde omkring 1595 (antas født i Nederland på slutten av 1400-tallet).
   Det er mye som tyder på at Adrian Falkener kom til Norge fra Holland i begynnelsen av 1500-tallet. Han skulle visstnok ha drevet falkefangst først ved Bergens-kanten, men kom senere til Trondheim. Det er delte meninger om hans farsnavn ettersom det er skrevet på forskjellige måter: Rotgarsøn, Rutgersøn, Rochertssøn, Richartssøn og Roghartsen.
  Født 1538 
  Kjønn Mann 
  Død 29 Aug 1569  Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  • Under et opphold på Bergenhus 24. aug. 1569, hvor bl.a. Cornelius, hans bror, og Henrik Paulssøn, deres stebror, var tilstede, kom Peter Adriansøn i trette med Christoffer Nielssøn Grøn, lagmann i Stavanger. Peter roste russerne og deres varer, mens lagmannen skjelte ut både dem og hollenderne. Peter erklærte da lagmannen for en løgner og truet ham og slo til ham. Denne stakk da Peter med en daggert i hodet. Fem dager senere døde Peter Adriansøn «saa hordelig at hans skarn gikk ut av hans munn». Mange mente at Peter døde av den drikk som bartskjæren hadde gitt ham, da stikket ikke var gått igjennom benet. Sådanne leger har vi, sier Absalon Pedersøn i sin Kapitelsbog, de skulle gi ham en drikk for sitt mål, han drakk så at han ei mælte mer.
   Christoffer Nielssøn ble dømt til å betale en bot på 800 daler, hvorav det for de 400 skulle bygges et fattighus i Bergen [Dette ble begynnelsen til de Søfarendes Fattighus] og for resten bygges et i Trondheim. Lagmannen fikk heller ikke lov til å komme til Bergen uten to ganger i året, når Peters brødre ikke var der. Ved kgl. brev av 25. okt. 1571 fikk Christoffer Nielssøn sin fred igjen, da han hadde stilt den dødes slekt og venner tilfreds. Men ennå i 1585 ble det klaget for Herredagen i Bergen over at han tross sitt løfte var forblitt i Bergen, hvor han kunne risikere å treffe Peters brødre.
  Person ID I52017  Hitterslekt
  Sist endret 29 Okt 2017 

  Familie Gundhild Sævaldsdatter 
  Barn 
  +1. Margrete Petersdatter Falch (Falkener),   f. ca 1556,   d. 24 Nov 1622, Trondheim Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder ~ 66 år)
  Sist endret 2 Okt 2017 
  Famile ID F15262  Gruppeskjema

Kommentarer