Peter Adriansøn Falkener (Falck)[1]

Mann 1538 - 1569  (31 år)
Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF
 • Navn Peter Adriansøn Falkener (Falck)  [2
  Født 1538 
  Kjønn Mann 
  Foreldre Peter var nok ikke av Adrians ekteskap med Margrete Pedersdatter, men hans mor kan være NN Corneliusdatter i Bergen. 
  Død 29 Aug 1569  Bergenshus, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  • Under et opphold på Bergenhus 24 Aug 1569, hvor bl.a. Cornelius, hans bror, og Henrik Paulssøn, deres stebror, var tilstede, kom Peter Adriansøn i trette med Christoffer Nielssøn Grøn, lagmann i Stavanger. Peter roste russerne og deres varer, mens lagmannen skjelte ut både dem og hollenderne. Peter erklærte da lagmannen for en løgner og truet ham og slo til ham. Denne stakk da Peter med en daggert i hodet. Fem dager senere døde Peter Adriansøn «saa hordelig at hans skarn gikk ut av hans munn». Mange mente at Peter døde av den drikk som bartskjæren hadde gitt ham, da stikket ikke var gått igjennom benet. Sådanne leger har vi, sier Absalon Pedersøn i sin Kapitelsbog, de skulle gi ham en drikk for sitt mål, han drakk så at han ei mælte mer.

   Christoffer Nielssøn ble dømt til å betale en bot på 800 daler, hvorav det for de 400 skulle bygges et fattighus i Bergen [Dette ble begynnelsen til de Søfarendes Fattighus] og for resten bygges et i Trondheim. Lagmannen fikk heller ikke lov til å komme til Bergen uten to ganger i året, når Peters brødre ikke var der. Ved kgl. brev av 25 Okt 1571 fikk Christoffer Nielssøn sin fred igjen, da han hadde stilt den dødes slekt og venner tilfreds. Men ennå i 1585 ble det klaget for Herredagen i Bergen over at han tross sitt løfte var forblitt i Bergen, hvor han kunne risikere å treffe Peters brødre.
  Person ID I52017  Hitterslekt
  Sist endret 17 Aug 2018 

  Far Adrian Rockertsen Falkener,   f. mellom 1500 - 1515, Holland, Nederland Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Trondheim Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Famile ID F17249  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Gundhild Sevaldsdatter 
  Gift Ja, ukjent dato 
  Barn 
  +1. Margrete Petersdatter Falkener (Falck),   f. ca 1556,   d. 24 Nov 1622, Trondheim Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder ~ 66 år)
  +2. Rochert Petersen Falkener,   d. før 1620
  Sist endret 1 Jul 2018 
  Famile ID F15262  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Kilder 
  1. [S802] Simon Ellefsens slektssider, http://www.nose.dk/Norge/falch.html.

  2. [S309] Lokalhistoriewiki.no:, https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Falch_(slekt_i_Trondheim).

Kommentarer