profile_image
Christen Andersen

Mann

person
Person

Navn

Christen Andersen
  • Bosatt i Christiania (Oslo) i 1650.

Kjønn

Mann

Fødsel

?Fåberg, Oppland location_on

Assosiasjon


family_restroom
Familie

Barn

+1. Anders Christensen, overtollbetjent, strandfut
54 år
f.Før 1630, ?Fåberg, Lillehammer, Oppland location_on
d.Ca 1684, Kristiansund, Møre og Romsdal location_on

description
Notater
  • Forutsetter at overtollbetjent Anders Christensen er sønn av prestesønnen Christen Andersen fra Fåberg, bosatt i Kristiania i 1650.
  • Sidsel Thomasd. sin sønn Christen Andersen oppholder seg i Kristiania i 1650. Kan han som prestesønn kanskje være gift i den italienskættede presteslekten Flor på Østlandet og via det bringe dette navnet videre til sin etterslekt? Dette ser ikke umiddelbart sannsynlig ut, siden ingen av de spesielle fornavnene der brukes her - dertil er slekten Flor på Østlandet ganske godt kartlagt i sine eldste ledd.
  • Denne Christens mor heter Sidsel og mormoren Kirsten, begge prestefruer i Fåberg med nær tilknytning til Ribe. Det antyder ganske mye at det kan være grunnen til at Anders Christensens to eldste døtre i Kristiansund heter hhv. Kirsten (etter sin tippoldemor?) og Sidsel (etter sin oldemor?), særlig når en tar i betraktning at ant. Anders Christensen selv benevnes "fra Ribe" ved et skifteoppgjør i Kristiansund hvor han opptrer på vegne av danske arvinger han ikke synes å være nærmeste slekt til. Legg også merke til at denne Christens mor i Fåberg representeres av en Anders Christensen ved et arveoppgjør i Ribe i 1651, og det tyder jo da på at han er hennes sønnesønn. (Kilde med opphavsrett: Odd Roar Aalborg.)
  • Tre avsnitt fra den transkriberte tingprotokollen for Ribe som viser slektskap mellom presteslekten i Fåberg og et familiemiljø i byen Ribe:

    121b 20/5 1650. Anders Jacobsens farsøster Sidsel Thomasdatter er mor til Christen Andersen i Norge. Anders Jacobsens far Jacob Thomsen er født i Norge i Faberig [Fåberg] sogn i Gudbrandsdalens fogderi, fremstillet i kirken 16/7 1609, fik herkomstbevis, søn af hr. Thomas Ibsen, fordum sognekirkeherre og sjælesørger, og Kirsten Jepsdatter, søster til Jens Jepsen i Ribe. Hr. Thomas Ibsens brødre er Laurids og Christen Ibsen i Ribe. J.T. [Her må være noget galt?] kom til Ribe 1588 til sin morbror Jens Jepsen, og var der til 1609. 1610, ved Voldborgstid begyndte købmandshandel på egen hånd, borgered 10/12 1610. 11/10 1612 bryllup med Gunder Andersdatter. I dag (20/5 1650?) ligger Gunder Andersdatter ?? inde. Strid om, om Kirsten Jepsdatter er Jens Jepsens ægte søster. Hun skal være født i Ulfborg sogn i Ulfborg herred. Tingsvidne af Ulfborg hrd. 22/9 1649: Jep Christensen i Bavnbæk, børn: Christen Jepsen i Bavnbæk, Christen Jepsen af Glamme [Klem?] og Jens Jepsen i Ribe har ingen ægte søstre uden Johanne Jepsdatter, som døde i Bavnbæk ugift.

    44b 9/4 1651. Christen Andersen af Norge, på vegne af sin stedfar Niels Sørensen af Thomisetter i Fåberg præstegjeld i Gudbrandsdalen i Norge, giver Morten Lassen? afkald for den arvepart Sidsel Thomasdatter, Christen Andersens mode, og Niels Throsetters? hustru arvelig tilfalder efter Morten Lassens hustru Maren Jensdatter. Det er den ? bo af afd. Marens, i alt 3.600 rdl.

    165b 20/11 1647. Følgende kræver arv efter borgm. Morten Lassens hustru afd. Maren Jensdatter: Anders Nielsen af Østerlund hvis afd. mor Maren Christensdatter var fuld søskendebarn til Maren Jensdatter, Christen Jepsen, født på Vig i Voldborg sogn [Veje, Ulfborg sogn?], nu tjener Oluf Daa i Sjælland, hans afd. far Jep Christensen på Vej? var ligeledes fuld søskendebarn til Maren Jensdatter, avlet af brødrene Jens Jepsen, Maren Jensdatters far, og Christen Jepsen, Jep Christensens far. I alt 7 arvinger anføres, også side 180ff. Afd. Maren Jensdatter kaldes også Maren Jons, gift før?

    Her https://archive.org/details/ribebyshistorieo02kinc nevnes Anders Christensen fra Norge øverst s. 430 (se også nederst s. 429) i Ribe i 1651 som representant for familien i Fåberg, og det antydes også at han er sønn av Christen Andersen. Det er denne Anders Christensen jeg mener kan være identisk med Anders Christensen "fra Ribe" i Kristiansund med døtre Kirsten og Sidsel. (Kilde: Odd Roar Aalborg.)


  • Utdrag fra prestelisten for Fåberg i Gudbrandsdalen prosti hos NSF:

    Christen Andersen SP 1560
    Tomas Ibsen SP 1572 1576
    Anders Christensen Holdegaard SP 1589 1604

    Hr. Tomas er g.m. Kirsten Jepsdatter.
    Hr. Anders er g.m. Sidsel Thomasdatter. (Antatt ifølge vanlig skikk, en Anders er far til hennes sønn.)
    Kan hr. Anders muligens være sønn av hr. Christen og først være kapellan hos sin svigerfar hr. Tomas?

    Hr. Tomas og Kirsten har datteren Sidsel, som er g.m. en Anders (ant. hr. Anders) og mor til Christen Andersen i Kristiania i 1650 og ant. farmor til Anders Christensen "fra Norge" i Ribe i 1651, som der representerer arvingen Sidsel Tomasd. på Tråset i Fåberg.

    Navnet "Holdegaard" kan evt. tenkes å være avledet av gården Holte ved Svingvoll i Østre Gausdal, som ikke ligger langt unna gården Tråset der. Men det er vel ikke det mest sannsynlige. (I Østre Gausdal er hr. Christen Eskildsen sokneprest i årene 1578-1616. Men han er gjerne av samme generasjon som hr. Anders Christensen Holdegaard i Fåberg og dermed neppe dennes far.)

    Kilde: Odd Roar Aalborg.
  • Christen Andersen Riiber er nevnt som bergskriver i Innset i 1657 og har da vært det i noen år, men er ikke registrert der på 1640-tallet. I 1657 er han gift med prost Anders Bruses datter Karen fra Meldal. Fra 1. mai 1661 er han fut i Orkdal. I 1682 er før nevnte kone i Meldal (ved en vinterlig ferd til en barnedåp) benevnt "salig Christen Andersens", så han dør da før det. En må (geografisk) kunne anta at han blir svigersønn av Bruse først etter at han flytter til Innset. Skulle han være identisk med Christen Andersen fra Fåberg (i Kristiania i 1650), så kan en fastslå at dennes antatte sønn Anders Christensen (i Ribe i 1651) er født altfor tidlig til å kunne være sønn av Karen Bruse, som nærmest er av samme generasjon. Så er i alle fall det avklart!

    Kilder: Odd Roar Aalborg ifølge "Folk og buplasser i Nord-Østerdalen" (s. 123) av Jon Krokmoen + "Embetsmenn i Midt-Norge i tiden 1660-1700" (s. 104) av Svein Tore Dahl.