profile_image
Johan Andersen "Vikstrøm"[1]

Mann Ca. 1685? - 1729

person
Person

Navn

Johan Andersen "Vikstrøm"

Kjønn

Mann

Fødsel

Ca. 1685? Trondheim location_on

Død

1729 26/1, Hjertøya, Hitra location_on

family_restroom
Familie
Marta (Maret) Mogensdatter Hjertøy
f.26/1, Hjertøya, Hitra location_on
d.1754, Bjørnaneset, Dolmøya, Hitra location_on

Barn

 1. Anders Johansen Hjertøy
f.Før 1729, 26/1, Hjertøya, Hitra location_on
d.Ja, ukjent dato
+2. Maren Johansdatter Hjertøy
f.Før 1729, 26/1, Hjertøya, Hitra location_on
d.Ja, Strauman 22/5, Meland, Hitra location_on

place
Hendelseskart
description
Notater
  • Overtok gård på Hjertøya. Skifte etter ham 5.9.1729, ( 3A 07, side 5, 1729-1735), han døde forholdsvis ung.

    Knut Ansnes, 12.3.2012:
    Nå har jeg fått sett på skiftet etter Johan Andersen Vikstrøm i 1729.Jeg er dessverre ikke god på skriften, heller ikke på å gjette hva som står der det blir utydelig. Men det står da noen navn, skiftet avsluttet 5.9.1729 på Hjertøya, hans etterlatte er enken Marte Maagensdatter og hans tvende børn Anders Johansen og Maren Johansdatter. Så kommer et par setninger som kanskje sier noe av interesse eller ikke, oppfatter ikke noe stedsnavn, men skimter navnet Anders Hansen. Det er mulig dette handler om verge for barna, de var antaglig ikke så gamle. Så kommer regnskapet, og det virker da som det ble noe til utlodning. Verdien var visst mest "kreature", mens det til fradrag ser ut til å være gjeld til Hans Michelsen, Ole Flatval (!) Ole Torbergsen og Torsten Kiølsøen. Barna får tilsammen omtrent halvparten av saldoen - som loven var den gang fikk sønnen dobbelt så mye som datteren. Dette hjalp vel ikke så mye når det gjelder å avgjøre om Johan Andersen noen gang bodde på Hjertøya eller om han var gårdmand/husmand med jord under Vikstrøm. Men skiftet er tydelig holdt på Hjertøya, og der er de forskjellige eiendeler og kreaturer registrert, så jeg tror han var leilending på Hjertøya. Ikke selveier, ingen eiendom/bygninger oppført. Men han eide i alle fall en del dyr, bruksgjenstander og annet, og hadde ikke satt seg i gjeld til oppover ørene.

    Odd Roar Aalborg, 18.3.2012:
    "Har sett litt i et par skifter:

    HJERTØY 1729 - litt oppdatert 30.11.2017:

    Først: I skiftet på Hjertøy i 1729 er Anders Hanssen lensmannen, som nevnes før vurderingsmenn. Altså ikke omtalt verger her. To gjenstander i sølv merket "P.O.S." og "J.A.S." finnes i boet etter Johan Anderssen Vikstrøm. Ofte er slikt av litt eldre dato, dvs. nedarvet, men det er også ganske vanlig å finne ektefellenes initialer. Det er vel ganske sannsynlig at dette står for hhv. "Peder Olsen" og "Johan Anderssen". Dette synes ikke å komme fra Mogensen-familien, så det er da nærliggende å anta at initialene kan tilhøre Johan Anderssens bestefedre -- hvis JAS da ikke skulle gjelde ham selv. I så fall heter antagelig også farfaren Johan Anderssen. Siden Johan så standhaftig kalles "Vikstrøm" til tross for annet bosted, så er denne "Peder Olsen" litt tenkelig identisk med Peder Olsen Vikstrøm, far til Ole Pedersen (f. 1678) og Berit Pedersd., sistnevnte ennå ikke observert med ektefelle. Blir hun kanskje etter 1716 første kone til Johan Andersen, som senere er g.m. Helvig Nilsd. (fra Vikstrøm?) på Hjertøy? Peder Olsen Vikstrøm er svigersønn av prestesønn Adrian Rockertsen Falck på Vikstrøm, som har sønnen Melkior (f. 1647), og eier noe av jordegodset til Guri Audensd. Aspa sammen med henne. Gjendemsjø påstår at han i 1644 gifter seg med en ved navn ukjent datter av hr. Melkior Jakobsen Falck i Hemne (Guri Vikstrøms svoger), men Gjendemsjø roter såpass mye med andre ting (som hr. Torkel Sjursens mor plassert 100 år feil i tid) at jeg ikke våger å stole særlig mye på ham. Navnet Melkior kan vel evt. ut fra slektstradisjon brukes hos Adrian direkte uten å gå veien om Hemne.

    VIKSTRØM 1716 - litt oppdatert 30.11.2017:

    I skiftet etter Peder Olsen Vikstrøms enke, Kirsten Adriansd., finner vi sølv merket "P.O.S." og "K.A.D." Her står vel initialene for ektefellene selv. Kirsten har tydeligvis vært gift to ganger, og i første ekteskap med en ukjent Ole har hun avdød sønn Gunder Olsen med enke Ingeborg Jespersd. og barna Ole og Jesper Gundersen og Mali Gundersd. (Interessant nok heter også en sønn av Helge Karlsen og Adelus Sjursd. Honnes Gunder. Jeg har lenge ment at dette kan være oppkalling av Guri Audensd. Aspa.) Manntallet 1663/66 viser at Trondheims borger Jakob Eriksen (74 år) på Øya i Dolm har (ste)sønner Ole og Lars Gundersen (21 og 19 år). Denne Ole passer bra til å være Kirsten Vikstrøms første ektemann. Han er ikke nevnt i 1701, da en Gunder Olsen (33 år) bor på Tverrvåg på Frøya. Videre har Kirsten med andre ektemann Peder Olsen Vikstrøm sønnen Ole Pedersen Vikstrøm (verge for Gunders barn) og datteren Berit Pedersd. Sistnevnte omtales ikke med ektefelle. Vet ikke om en gift voksen datter må ha ektemannen som verge ved en slik anledning? Barn nevnes jo kun hvis den av foreldrene som er arving alt er død. Det er vel her litt tenkelig at sølvet merket POS hos Johan Anderssen Vikstrøm og Kirsten Adriansd. Vikstrøm kommer fra samme sted og i begge tilfeller betegner Kirstens ektemann? Berit Pedersd. Vikstrøm får bare 5 daler i arv, så også det stemmer bra med "tilstanden" på Hjertøy. Mye av jordegodset hos disse blir nok etter hvert solgt til Guri Vikstrøms søster Mille i Hemne (ved hr. Melkior Falck), og hvis tidene er litt dårlige, blir vel rikdommen ganske svekket over tid. Det samme ser en hos mange andre."

    Opphavsrett: Odd Roar Aalborg.
  • Hentet herfra: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=76602 - del av mitt innlegg 01 Apr 2012 10:29:33:

    Tillegg 16/17.07.2012:

    På Uttian finnes i 1724 (blant unge folk i rullen) Johan Anderssen, 39 år og født i Trondheim. (I 1701 finnes hos Jens Olsen Herøy i Fillan drengen Johan Anderssen, 10 år og født i Strinda, men dette er ikke nødvendigvis den samme som den senere Johan A. Uttian.) Han er vel der gjerne i tjeneste hos brødrene Anders og Jørgen Falster, hvorav en er lensmann. Ingen andre i passende alder med dette navnet er på denne tid hittil ellers observert rundt Frøyfjorden, og ut fra personmiljøet kan dette godt være Johan Anderssen Vikstrøm, som få år etter er gift på Hjertøy og bor der. Men i så fall er han neppe sønn av Berit Pedersd. Vikstrøm, som jeg antar ovenfor. Hvordan det da kan henge sammen at Johan Anderssen på Hjertøy konsekvent benevnes Vikstrøm og også eier en sølvgjenstand merket "POS" (ant. Peder Olsen Vikstrøm) er uvisst, men en eller annen forbindelse med Vikstrøm-folket må Johan ha, siden han ikke (som ellers normalt) benevnes Hjertøy selv om han bor der. Han er uansett via ekteskap i meget nær familie med Ole Pedersen Vikstrøm på Hjertøy.

    Berit Pedersd. Vikstrøms halvbror, Gunder Olsen Tverrvåg, er 33 år i 1701, og hennes helbror, Ole Pedersen Vikstrøm / Hjertøy er 23 år da. Derfor er Berit neppe født stort før 1670, og hun er nok da antagelig ikke mor til en Johan født rundt 1685. Teoretisk er det vel mulig (bl.a. hvis Johan A. Uttians alder er angitt noen år for høy, kanskje ikke så vanlig i militære data som ellers, men det forekommer - det er ifølge Knut Ansnes faktisk et avvik på fem år for Anders H. Falster på Uttian mellom rullene i 1724 og 1745), men så veldig sannsynlig er det ikke.
description
Kilder
  1. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg, E-poster februar/mars 2012 (Troverdighet: 3).