profile_image
Maria Søffrensdatter ?Schonevig

Kvinne Ja, ukjent dato - Ja, ukjent dato

person
Person

Navn

Maria Søffrensdatter ?Schonevig  [1]

Kjønn

Kvinne

Fødsel

Ja, ukjent dato ?Bjørnør, Roan, Sør-Trøndelag location_on

Aner

Navnet Jakob til Maria Sørensdatters andre sønn antyder at hennes morfar kan hete det, siden hennes svigerfar Peder neppe er en Jakobsen (ikke så mange Jakob’er i jemtlandsk miljø).

Tre mulige peker seg da ut i den aktuelle kystsonen av landet:

- Hr. Jacob Hanssen Buch (1607-1668) er kapellan i Åfjord fra 1634 til 1661, deretter i Tingvoll, hvor han eier en del jord. Han bor altså i Åfjord samtidig med at hr. Søren Anderssen Skånevig er kapellan i nærliggende Bjørnør.

- Hr. Jacob Olsen (påstått født både i 1605 og 1613) fra Bjørnør er kapellan i Kvernes på Nordmøre fra 1643. Dermed er han neppe i Bjørnør samtidig med hr. Søren Skånevik, som er født rundt 1620. Hans andre kone er søster av hr. Jacob Buchs kone.

- Hr. Jacob Olsen (ikke den samme som ovenfor) er kapellan på Hitra i 1630. Muligens er han bror av kapellan Ole Olsen der, sokneprest Kristoffer Olsen Røgh i Hemne og lensmann Mikkel Olsen Ertvåg i Aure m.fl. Han er antagelig ikke i nær kontakt med hr. Søren i Bjørnør.

Kilde: Opplysninger er bl.a. hentet fra Svein Tore Dahl: «Geistligheten i Nord-Norge og Midt-Norge i tiden 1536-1700".

Av disse passer da hr. Jacob Buch best kombinert i tid og geografisk, men han er kun nevnt med en datter født i 1638 og påstås gift året før. Hans kone, Riborg Eriksd. Aspa fra Kvalvåg på Nordmøre, skal være født i 1613. I teorien kan de da være gift noen år før, dvs. tidlig på 1630-tallet. I så fall er det mulig at en ukjent tidlig født datter kan være g.m. hr. Søren først på 1650-tallet og være mor til Maria Sørensd., som får barn i 1675 og utover, men muligens også litt før det. Hennes første sønn med hr. Nils Pedersen er kalt Søren etter sin morfar, den neste Jakob, og sønnene i hennes andre ekteskap er Nils og Anders. Nils kalles ifølge skikk etter hennes da avdøde ektemann og Anders kan være etter hennes antatte farfar, hr. Anders Jonsen i Skånevik. Hennes andre mann, handelsmann Anders Andorsen, har en sønn Andor i sitt tidligere ekteskap. En bør her merke seg at navnet Jakob antagelig kommer enten fra hr. Nils Pedersens slekt (vel litt mindre sannsynlig) eller fra Maria Sørensdatters. (En litt viktig detalj er også at det danske adelige navnet Krumpen benyttes til en sønn.)

Maria Sørensdatter har en datter Helvig uten at dette navnet hittil er påvist hos antatt opphav, men Marias ukjente mor kan evt. hete det. Interessant her er det at hr. Jacob Buchs kones søster også har en datter kalt Helvig, et navn som ikke er blant de aller mest vanlige kvinnenavnene i dette miljøet. Dertil er Jacob Buchs kone kusine av Adrian Falcks ektefelle på Vikstrøm. Adrian er selv fetter av hr. Søren Skåneviks mor i Sunnhordland. Ikke langt unna Vikstrøm er ved Dolmsundet Nathanael Hanssen ant. Buch nevnt bosatt i 1664 (senere på Asserøya i Bjugn). Han er bror av hr. Jacob Buch. Samme slekt Buch finnes også på Fjellvær (futen Gambows kone) og antagelig på nærliggende Gjevik, men disse ligger et stykke unna Dolmsundet.

At hr. Jacob Buch i Åfjord kan være svigerfar til hr. Søren Skånevik i Bjørnør er ut fra dette slett ingen utenkelig tanke. Men det er to momenter som taler mot dette: Buch påstås gift i 1637, som i så fall er litt for sent, og Buch eier en del jord på Nordmøre, som delvis burde arves av en evt. etterslekt på Vikstrøm, Svelllingen og Hjertøy. Jeg vet ikke om familien på Hjertøy i det hele tatt er registrert med noen eiendommer, så dette er uvisst. Men noen ganger blir nedarvet jordegods solgt til samlere av slikt, f.eks. til Guri Vikstrøms søster Mille i Hemne (og hennes ektemenn).

Hr. Søren Anderssen Skånevik er ifølge Benkestokk-artikkelen kapellan i Skogn i 1655 før han kommer til Bjørnør. I så fall passer det litt dårlig at han evt. kan være gift i Åfjord. Men han er ikke nevnt i Skogn av Svein Tore Dahl, og kapellanrekken som oppgis der er kontinuerlig på den tiden. Kan «Skogn» evt. heller være en eller annen feiltolking av «Schonvig»?
  [2]

Foreldre

Den desidert mest sannsynlige faren er res. kapellan Søren Andersen (?Benkestok) Schonevig hos hr. Ole Torgersen i Bjørnør, nevnt i 1664. Han skal være født rundt 1620 som yngste sønn av prost Anders Jonsen i Sunnhordland: http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I74355&tree=1. Marias mor er ikke identifisert, men bruk av det adelige navnet Krumpen til en sønn kan tyde på et eller annet dansk opphav.

Personmiljøet rundt gården Vikstrøm ved Dolmsundet og dettes tilknytning til Fosenhalvøya underbygger mye at Maria Sørensdatter, som i sitt første ekteskap er g.m. kapellan Nils Pedersen (på Hitra), selv er datter av en kapellan i det området. Hr. Søren Andersen Skåneviks filleonkel, prestesønn Adrian Rockertsen Falck fra Ørlandet, er gift i presteslekt og bor på Vikstrøm, der kapellanene på Hitra også holder til.

Kilde: Opplysninger er hentet fra Bjarne Hollund: «Benkestokker i Hordaland – Del 1» i Genealogen 2/2020.
  [3]

Død

Ja, ukjent dato Svellingen, Frøya location_on

group
Foreldre

Far

Hr. Søren Andersen Schonevig, huskapellan / res. kapellan
f.1620, Skånevik, Sunnhordland location_on
d.før 1670?, Bjørnør, Roan location_on

Mor

Famile ID

F1092 Gruppeskjema  |  Familiediagram
family_restroom
Familie 1
Hr. Niels Pedersen, huskapellan / res. kapellan
f.Ja, ukjent dato
d.Før 1687, Vikstrøm, Melandsjø, Hitra location_on

Barn

  • Hennes sønner med kapellan Nils Pedersen (med opphav i Jemtland) heter Søren Krumpen og Jacob, så da er det litt sannsynlig at hun på et eller annet vis kan ætte fra den jyske uradelsslekten Krumpen. ("Krump" er et annet ord for ravn - et typisk adelig slektsnavn.) Det at Søren får mellomnavnet Krumpen og også geografien antyder at det er Maria som evt. kan ha en anelinje til den jyske adelsslekten. I så fall er denne kanskje litt mer enn normalt viktig å kalle opp, og siden neste sønn Jacob ikke synes å bli gitt navn etter noen nære forfedre ellers, så kan en jo tenke seg muligheten for at han via moren kan "nedarve" navnet langs en eller annen slektslinje tilbake til erkediakon Jacob Jørgensen Krumpen i Viborg (d. sent i 1518), som også er kongelig sekretær. Dette er i katolsk tid, så denne Jacob har muligens ingen livsarvinger, men kan tenkes oppkalt hos søskens etterkommere, særlig siden han dør nokså ung. Tillegg 08.01.2021: Mer sannsynlig er det at Marias mor kan være en Jakobsdatter - se om dette andre steder.
    Barn: Sønnene Søren og Jacob er nevnt på Svellingen i f.t. 1701, mens døtre jo ikke oppgis der. En annen mulig datter kan være Else Nilsdatter (I21727) på Nesset helt øst på Frøya. Er hun kanskje datter i F50003? Hennes manns bror er i 1695 prestetjener hos hr. Anders Bull. Antagelsen styrkes imidlertid ikke av noen fadderskap.

Barn

+1. Helvig Nilsdatter (Svellingen)
f.Ja, ukjent dato, Vikstrøm, Melandsjø, Hitra location_on
d.1756, 26/1, Hjertøya, Hitra location_on
 2. Berit/Berete Nilsdatter
f.ca 1670
d.Ja, ukjent dato
 3. Søren Nilssen Krumpen
f.1675, Vikstrøm, Melandsjø, Hitra location_on
 4. Jacob Nilssen
f.1677, Vikstrøm, Melandsjø, Hitra location_on

family_restroom
Familie 2
Anders Andorsen Svellingen, handelsmann
74 år
f.1643
d.Før 18 Des 1717, Svellingen, Frøya location_on

Barn

Hennes andre sønn med Anders Andorsen heter Anders, mens Anders har en sønn Andor i sitt første ekteskap.
Hvis hun er datter av kapellan Søren Andersen Skaanevig i Bjørnør: Kan det tenkes at denne sønnen er oppkalt etter hennes morfar?
Alternativt kan det være etter Anders Andorsens evt. farfar Anders.  [3]

Barn

 1. Nils Anderssen
29 år
f.1688, Svellingen, Frøya? location_on
d.før 18 Des 1717, ?Hitra location_on
 2. Anders Anderssen
f.1690, Svellingen, Frøya? location_on

place
Hendelseskart
description
Kilder
  1. format_quoteS979 Svein Tore Dahl, Geistligheten i Nord-Norge og Midt-Norge i tiden 1536-1700.
  2. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg.
  3. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg.
    Jul 2015
  4. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg.
    2015 og tillegg 30 Nov 2017