Generasjon: 1

  1. 1.  Odd Roar Aalborg, sivilarkitekt og slektsforsker ble født 27 Apr 1953 , Schleswig, Schleswig-Holstein, Tyskland (vikingtidens Hedeby); ble døpt 23 Mai 1953 , Schleswig, Schleswig-Holstein, Tyskland (sønn av Ole (Andersen) Aalborg, kaptein, kontorsjef DKØ, formannskapsmedlem og forliksrådsleder Hamar og Aud Fjellskaalnes, faglærer i ungdomsskolen).

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Beskrivelse: Utdannelse: I tillegg til arkitektstudiet (NTH 1978) også første år teknisk fysikk (NTH 1974 inkl. alle eksamener) etter realartium (Hamar 1972) og bedriftsøkonomi ØG (eks. Tromsø 1973). Hovedstudium arkitektur ble valgt bl.a. fordi det er et allsidig fagområde som ikke over tid utdateres og som kommer til nytte også i helt andre sammenhenger. Aktivitet: Slektsforsker og fotograf med diverse innlegg i debattfora og en mengde fotos på internett. Har også sporadisk vært avisskribent, både i landsdelsaviser og lokalpresse. https://www.flickr.com/photos/145137719@N06/ https://www.google.com/maps/contrib/103188739854699927615/photos/@47.6192121,72.5094485,3z/data=!3m1!4b1!4m3!8m2!3m1!1e1 Se også "Notater" nedenfor.
    • Yrke: Sivilarkitekt MNAL

    Notater:

    Internasjonal fotokonkurranse 2020: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Monuments_2020_in_Norway/Winners.

    Døpt:
    Utmeldt av statskirken 23. nov. 1973 (Lade, Trondheim).

    Navn:
    Lanserte for en del år siden min teori om at Jon Holgersen Gjevik http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I4757&tree=1 tilhører presteslekten Buch i Åfjord, bl.a. omtalt i dette temaet på Slektsforum: https://slektogdata.no/slektsforum/viewtopic.php?f=1617&t=70585. Dette er meget sannsynlig, men korrekt linje bakover er i så fall ennå ikke fastslått.


Generasjon: 2

  1. 2.  Ole (Andersen) Aalborg, kaptein, kontorsjef DKØ, formannskapsmedlem og forliksrådsleder Hamar ble født 29 Jul 1925 , Engerdal, Hedmark (sønn av Ragnvald Kristian Andersen, byggmester og Magda Othelie Øyen); døde 24 Jan 2005.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Etternavn: Gjenopptar slektsnavnet Aalborg høsten 1958. Hans farfar er født med dette. (Også farbroren Egil A. Hylleraas ønsket å bruke Aalborg som etternavn, men kjente i unge år ikke godt nok til reglene, så han tok i stedet gårdsnavnet i Engerdal.) Navnet har tradisjon tilbake til 1600-tallet og brukes også av en annen hovedgren med utgangspunkt i Sørum på Romerike. Dette danske slektsnavnet Aalborg må ikke forveksles med gårdsnavnet Aalborg ved Eidsvoll, som også er brukt langt tilbake.
    • Notat: Beskrivelse: Utdannet ved befalskolen på Melkeplassen i Bergen. (Planen er før det å ta artium i Molde, men bombingen der i 1940 forhindrer det. Er i krigsårene tidvis aktiv som grenselos i Engerdal.) Tjenestegjør ved Tysklandsbrigaden i Schleswig-Holstein, ved Gardermoen og ved Kongsberg inkl. FN-tjeneste i Gaza, deretter kontorsjef og inspektør for Hærens bilhold over hele Østlandet ved DKØ på Åker gård i Vang. Leder av sentrum lag av Kongsberg Høyre, senere av Vang Høyre. Medlem av kommunestyre og formannskap i Vang (og foreslått som varaordfører), senere Hamar, dertil leder av Hamar forliksråd. Har i tillegg gjennom mange år en del andre verv, både innen politikk og i diverse organisasjoner, bl.a. Rotary, Røde Kors og idrettslag. Han er i mange år delegat til Høyres landsmøter og har i 1983 ansvaret for det lokale transportopplegget til det daværende regjeringspartiets landsmøte på Hamar.
    • stilling: Kaptein og kontorsjef i Forsvaret.

    Notater:

    Tidvis grenselos under krigen:
    Vet ikke så veldig mye om dette, men i alle fall var min far ved en anledning med da en jøde ble ført trygt over til Sverige. Denne var sendt nordover til Engerdal av farbroren Egil Hylleraas i Oslo, noe min far fikk vite først svært mange år senere. For maksimal sikkerhets skyld gikk slike ferder ut fra Hylleråsen så tidlig om morgenen at bygdas folk ikke var våkne ennå. Og turen over til Sverige (rundt en mil unna) gikk gjennom fjellterreng langt fra bilvei. I 1944 ble tre av de nyeste husene i Lillerøåsen setergrend brent ned av tyskerne etter en skyteepisode der en motstandsmann ble skutt og drept i setergrenden (i huset Fridtjof Nansen leide i årene 1916-20). To av disse våningshusene tilhørte hans farbrødre, det tredje hans fars kusine og hennes mann.

    Ole giftet seg med Aud Fjellskaalnes, faglærer i ungdomsskolen 1 Mar 1952, Byfogden, Oslo. Aud ble født 26 Jul 1921 , Bergen, Vestland; døde 27 Okt 2011, Hamar. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Aud Fjellskaalnes, faglærer i ungdomsskolen ble født 26 Jul 1921 , Bergen, Vestland; døde 27 Okt 2011, Hamar.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Beskrivelse: Etter middelskolen ved Katten i Bergen utdannet som hustellærer fra Stabekk, senere også formingslærer (via to års sommerkurs i Levanger). Først lærer på Haukås skole i Åsane (nå Bergen), deretter på Østlandet leder for kokkekurs og en kortere tid kjøkkeninspektør i Hæren (med majors lønn), senere faglærer på Kongsberg og Hamar. Hun er datter av agronom og bygningsforvalter Olav J. Fjellskaalnes og lærer Anna H. Bysheim, begge fra Osterøy, men bosatt i Bergen fra 1910. Hennes far er bror av kommunekasserer (kemner) Askell Fjellskaalnes i Fana (gjennom 35 år), lærer og slektsforsker Johannes Fjellskaalnes nær Gjøvik og bankkasserer Sigurd Fjellskaalnes i Ytre Arna. Disse er sønner av mølleeier Jørgen Fjellskaalnes og sønnesønner av gründer og brukseier Ole Børtveit (med mølle, sagbruk, trevarefabrikk, smie, stampe, notbruk, butikk, poståpneri og dampskipskai) på den tidligere militære sjefsgården Fjellskålnes i Hosanger, der Fjellskålnesloftet fra den gamle kongsgården på Seim i Lindås er innebygget i våningshuset inntil ca. 1895 (senere utstilt ved Bergen Museum - deretter gjenreist på Osterøy museum etter over 50 års lagring i byen): https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Fjellsk%C3%A5lnesloftet. Ole Børtveits svigerdatter fra Heldal ætter mangedobbelt fra loftets byggherre i 1656, noe han selv også gjør via én linje. Hans smie er senere utviklet til en bedrift som nå i godt over 100 år har levert opphengsutstyr til telefon- og strømlinjer over hele landet. Auds søster, Magda Fjellskaalnes (1911-1997) tar eng. artium ved Katten i Bergen i 1932. Etter noen år som ansatt i en avis og ved Fiskeridirektoratet i Bergen er hun er gjennom 36 år sekretær for i alt 9 kommandanter (dertil stabsjefer) ved DKV på Bergenhus (inkl. en periode i Tysklandsbrigaden) og samtidig sekretær for Bergenhuskomitéen (som bestyrer gjenreisningen av Håkonshallen og Rosenkrantztårnet etter eksplosjonen i 1944), deretter for Håkonshallens Venner. Hun bidrar sterkt til at treet Gerhard Fischer plasserer ved Håkonshallens inngangsgavl i Slottsgården blir en eik og ikke en lønn, som først påtenkt. (Eikebladenes bølgende kantform spiller faktisk fint sammen med toppen av det store vinduet i sørgavlen og det runde "koøyet" over.) Hun får kongens fortjenestemedalje i 1971. Søsteren Olaug Fjellskaalnes (1916-1996) blir født under bybrannen i 1916 (som de så vidt slipper unna). Hun tar eng. artium ved Katten i Bergen i 1936 og deretter lærerskoler i Oslo og Elverum. 9. april 1940 leier hun husrom i privatleiligheten til kommende Milorg-sjef og statsråd Jens Christian Hauge på Frogner i Oslo, og evakuerer da fra byen sammen med han og hans kone.
    • Slektskap: Muligens er dette paret hennes enten 17X eller 23X opphav via en antatt datter Bereta (født rundt 1601), som imidlertid ikke er nevnt i familien Holcks samtidige opptegnelser: http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I56781&tree=1. (Opphavsrett til teorien: Odd Roar Aalborg, som har gode indikasjoner vedr. dette.) Raune Holck er søster av Randi Holck, som er opphav til Bull på Hitra, og Raunes litt sannsynlige datter Bereta er også ane til Bulls felemaker Anders Heldal i Bergen - nevnt i "Notater" nedenfor. Hun ætter via 10 linjer fra den skrivekyndige bygdehøvdingen Lars Amundsen Seim og via enda 15 linjer til fra dennes sidelengs nære slekt. En viktig kvinne der har hustrutittel. Dette slektsmiljøet er antagelig gammel lavadel og medlemmer er jordeiende lensmenn og byggmestre, også med tilknytning til Fana. Slektens bumerke (Amund Larssen Seim) er brukt utenpå NSF's store bok om "Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610". Gården Seim i Alver er Rømerættens gamle gods og eies bl.a. av fru Inger til Austrått og senere (på 1600-tallet) av Kristian Kvarts svigersønn Hannibal Sehested. (Kfr. "Slektskap" her: https://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I52524&tree=1) I Osterfjorden har hun antaglig over 30 linjer til en på 1500-tallet innflyttet Tideke (Diderik) og 13 linjer til en Gebus (av fransk Gilles) på samme tid. Og sistnevntes sønn er g.m. en datter av førstnevnte. Navnet til Gebus tyder på at han er hollender, og det kan Tideke gjerne også være. (En Gebus blir nevnt på fastlandet nær Innhitra i aktuell tid. En kan lure på om det er den samme som i Osterfjorden, siden navnet er sjeldent i Norge, og hollendere på den tid blir nektet å bosette seg nord for Bergen. Lenger nord må da slike kun være på besøk.)
    • Yrke: Hustellærer + formingslærer.

    Notater:

    Blant annen slekt kan nevnes:
    Hennes oldefar Askild Sævresen Heldal - byggmester for flere kirker og Bjørsvik mølle i Osterfjorden, som er et av Nordens største trehuskomplekser.
    Dennes farbror Anders Askildsen Heldal - i sin samtid landets beste felemaker (i Bergen), som vedlikeholder fiolinene og buene til nær jevnaldrende Ole Bull. Muligens kan de to ha et felles fjernt opphav i slekten Holck i Tønsberg.
    Hennes mors kusine + tremenning Anna Maline Røsland - sammen med sin mann i mange år bestyrer på Ole Bulls eiendom Lysøen. Som takk for sin innsats får de av Sylvea Bull Curtis i gave sengen der Ole Bull dør i 1880. Den eies nå av hennes etterslekt.
    Hennes mors flerdobbelt nære slektning Magne R. Fitje (dertil også litt hennes fars) - byggmester i Bergen, som først lokalt taper en rettssak mot seg fremmet av en byggmester i byens laug, men han anker videre til Høyesterett, og vinner der en generell rett for byggmestre utenfor lauget til fritt å kunne drive sin næring i byen.
    To av hennes oldeforeldres felles fettere i Fana - de to er også fettere:
    Ivar B. Sælen - kirkeminister, stortingsrepr. og ordfører.
    Steffen Sælen - stortingsvararepr. og ordfører.
    To av hennes oldeforeldres felles tremenninger:
    Ivar Aasgaard - kjøpmann i Ytre Arna og bestyrer for Statens Husindustriskule samme sted. Dennes bror Gustav Aasgaard - tannlege i Ytre Arna og Bergen.
    Hennes fetter Stein Fjellskålnes - teknisk direktør for hele Europa i Woolmark (Det internasjonale ullsekretariatet) i Gøteborg.
    Hennes fetter John A. Fjellskaalnes - passasjerhallsjef for SAS på Fornebu.
    Hennes fetter Harald A. Fjellskaalnes - tekstilagent i Oslo og far til Johnny Fjellskaalnes - eier og daglig leder av avisen Ingeniørnytt.
    Hennes dobbeltkusines sønn Lars Magne Bysheim - deleier og daglig leder av landets største tilhengerfabrikk TYSSE i Osterfjorden.
    Hennes tremenning Vidar Lehmann - sjeflege og professor, samt en hovedmann bak restaureringen av D/S «Oster». Dennes bror Egil Henrik Lehmann - lege og forfatter. Deres søster Caroline Lehmann - sjef for Lufthansa i Norge.
    Litt fjernere, men til dels flerdobbel slekt er politikere som Mons Lid (finansminister og fylkesmann), Lars Åsgard (stortingsrepr. og ordfører), Asbjørn Haugstvedt (handelsminister og odelstingspresident) og Johannes Tronstad (varaordfører i Bergen 1962-63), dertil Ole Danbolt Mjøs (lege, professor, universitetsrektor og leder for Nobelkomitéen), Ola Litleskare (generalmajor og kommandant på Bergenhus), Torborg Nedreaas (forfatter), Arne Bjørndal (folkemusikksamler og statsstipendiat) og Karoline Krüger (musikkartist og komponist).

    Minst tre gater i Bergen har navn etter medlemmer av slekten: Ivar Aasgaards vei i Ytre Arna, Torborg Nedreaas gate på Møhlenpris og Statsråd Sælens vei i Fyllingsdalen.


    Navn:
    Hun er en av diverse lærere i familien: Hennes søster er lærer og hennes mor er utdannet lærer i Volda. Hennes morbror går også lærerskolen der, men dør i spanskesyken like før han er ferdig. Hennes farbror er lærer på Østlandet og hennes inngiftede tante (og nære slektning) det samme i Fana.

    Barn:
    1. 1. Odd Roar Aalborg, sivilarkitekt og slektsforsker ble født 27 Apr 1953 , Schleswig, Schleswig-Holstein, Tyskland (vikingtidens Hedeby); ble døpt 23 Mai 1953 , Schleswig, Schleswig-Holstein, Tyskland.
    2. Morten Aalborg, direktør Eidsiva Nett, sivilingeniør elektro ble født 18 Mar 1956 , Oslo; ble døpt 1956 , Oslo.


Generasjon: 3

  1. 4.  Ragnvald Kristian Andersen, byggmester ble født 3 Okt 1883 , Hylleråsen, Engerdal, Hedmark (sønn av Ole Andersen (Aalborg), seminarutdannet lærer, formannskapsmedlem, skolestyreformann og Inger Olsdatter Rømoen); døde 17 Okt 1970, Elverum, Hedmark; ble begravet 24 Okt 1970, Engerdal kirke, Hedmark.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Aner: Slekter bl.a. fra Anne Kristine Kristoffersdatter Lossius, se i13569.
    • Beskrivelse: Byggmester Ragnvald Kristian Andersen og Ivar Andersen er brødre av kvantefysikkpioneren professor Egil A. Hylleraas i Oslo og lærer, ordfører og bygdebokforfatter Ottar Andersen i EngerdaL. De er sønner av lærer og formannskapsmedlem Ole Andersen (Aalborg) fra Tynset, som bl.a. ætter fra samme bergverksmiljøet som slekten Schaar på Glørstad. (Men de har så vidt vites ikke noe felles opphav.) Brødrene Andersen er i nær (dobbel) slekt med statsråd og fylkesmann Sylvia Brustad og i til dels ganske nær, flerdobbel slekt med flere kjente skiløpere (Rønes, Eggen, Dæhlie, Sætermyrmoen, litt fjernere også Ulvang), dertil et stykke uti forfattere som Evensmo, Skjæråsen, Moren Vesaas, Undset, Mortensson-Egnund, Jonsmoen og Aukrust, dertil kanadiske Gordon Aalborg - noen av disse også fler- eller mangedobbelt. Lærer Andersens gård i Engerdal eier til fjells en mindre bit av svenskegrensen. I årene 1916-20 er Fridtjof Nansen med familie på besøk ved Andersens seter i Lillerøåsen, og har da Ottar Andersen som jaktlos under rypejakten i fjellet om høsten. Jaktterrenget til Nansen ligger et stykke sørøst for setergrenden. Først er det utleid av slektninger i Trysil til sjefsbibliotekar Haakon Nyhuus ved Deichmanske i Oslo, som også er en flerdobbel slektning av Andersen et stykke uti. Etter Nyhuus sin død i 1913 går jaktleien over til Sigrun Sandberg fra Fredrikstad (som har Bjørnstjernes sønn Bjørn Bjørnson som stefar). Hun er først g.m. billedkunstneren Gerhard Munthe, men blir etter skilsmisse Fridtjof Nansens andre kone. Det er altså hun som disponerer retten til fuglejakten i strøket.
    • Slektskap: Ragnvald og Ivar Andersens tippoldefar, Kristen Andersen Aalborg på Tynset, er tremenning av proprietær Morten Lyng Lossius (I22164) på Holla i Hemne. De to sistnevntes felles oldeforeldre er presten Christoffer Lorentzen Lossius og Mette Jacobsd. Bruun på storgården Vollan i Kvikne. Ragnvald og Ivar Andersens 3-tippoldemor er Anne Kristine Kristoffersd. Lossius (d. før 1704), søster av Hitragrenens opphav, oberstlt. Kristoffer Kristoffersen Lossius (1679-1741) i Rødven ved Romsdalsfjorden. Deres 3-tippoldemor er Anne Johansd. Prytz av den kjente Rørosslekten med opphav i Kvikne. Deres tippoldefar er Håkon Olsen Flaten i Alvdal, den rikeste bonden der. (Skiløperen Bjørn Dæhlie ætter både fra Håkon Flaten og broren Jon Flaten.) De ætter også fra verksslekten Bagge i Kvikne, Mortensson (Utgård) på Tynset og Østvang(en) i Tolga, dertil dobbelt fra verkssmedmiljøet på Gammeltrøen og ved Stuesjøen på Tynset. (Til slekten Mortensson hører forfatteren Ivar Mortensson-Egnund og hans bror Per Mortenson, som er bergmester, sølvverksdirektør og ordfører på Kongsberg. Fra slekten Østvang ætter bl.a. statsminister Ivar Lykke og grunnleggeren av Bunnpris-kjeden.) Deres oldemor er Sigrid Eriksd. Strålberg, oppvokst på gården ved Savalen der forfatteren Arne Garborg fra Jæren første gang blir kjent med sin kone Hulda Bergersen fra Stange. Deres oldefar i Trysil er den lokalt kjente bjørnejegeren Jo Rømoen (med 20 skutte bjørner og 100 reinsdyr, 4-menning av den antatte Trysil-Knut), og slekten på Østre Nordby i Innbygda har også fostret en del musikere og forfatteren Einar Skjæraasen (4-menning av Ragnvald og Ivar Andersen). Deres fetter er skikongen Elling Rønes, som vinner femmila i Kollen 4X og blir nest best 2X, dertil er førstemann til mål i det aller første Birkebeinerrennet. Sønn av en tremenning på Tynset er femmilsvinner (i Kollen) Per Sætermyrmoen, kjent fra den første Aukrust-filmen «Freske fraspark». Sønnesønn av broren Jakob Andersen (kjøpmann i Trysil) er mangeårig rallykjører Rolf Jakob Andersen. Deres tremenning (+ femmenning) er lærer Eivind Aalborg: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Eivind_Aalborg. Han er bror av stortingsrepresentant Kristen Aalborg: https://nn.wikipedia.org/wiki/Kristen_Aalborg. Sønn av disses bror Erik Aalborg i Canada er lærer og statsråd Anders O. Aalborg i delstaten Alberta: https://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Aalborg. Dennes sønn er forfatter Gordon Aalborg (g.m. forfatter Denise Dietz). Bror av Anders er flyløytnant RAF Karl Inge Aalborg (2. verdenskrig): http://www.bombercommandmuseum.ca/s,aalborg.html (kopieres til nettlesers adressefelt) + http://www.veterans.gc.ca/eng/remembrance/memorials/canadian-virtual-war-memorial/detail/2042200. En annen slektning med to felles opphav er postsjef Tor Eigil Aalborg på Kolbotn ("postordrehovedstaden"): https://digitaltmuseum.no/011011737154/postsjef-aalborg-tor-eigil-portrett, samt dennes datter, politisk redaktør Berit Aalborg: https://no.wikipedia.org/wiki/Berit_Aalborg. Deres firmenning (+ femmenning) er verkstedeier Peder Olsen Sørhus i Alvdal, som er modellen til "sykkelreparatør Reodor Felgen". Hans kone er usannsynlig nok fra Bergen, og han er bror av skogdirektør Karenus Sørhus, som er g.m. søsteren til Kjell Aukrusts mor. (Som ovenfor nevnt er også skimester Bjørn Dæhlie av denne slekten fra gården Flaten i Alvdal.)
    • Yrke: Byggmester, dertil møbelsnekker og båtbygger med eget verksted.

    Notater:

    I unge år på slutten av 1800-tallet er Ragnvald gjetergutt for sin far. Han blir da den siste i Engerdal som observerer en ulv på nært hold før dette dyret forsvinner fra lokal fauna i nærmere hundre år. Først i nokså ny tid har den dukket opp igjen i strøket.

    Navn:
    Han er ifølge skikk oppkalt etter farens første kone Renne Kristine, som er en meget nær slektning av Ragnvalds mor.

    Ragnvald giftet seg med Magda Othelie Øyen 24 Okt 1924, Nidaros Domkirke (Nidarosdomen), Trondheim. Magda (datter av Ole Jacobsen Øyen, faglært finsmed og Mille Stensdatter Glørstad) ble født 13 Jan 1903 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 26 Apr 1903 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 2 Nov 1988, Engerdal, Hedmark. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 5.  Magda Othelie Øyen ble født 13 Jan 1903 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 26 Apr 1903 , Fillan kirke, Fillan, Hitra (datter av Ole Jacobsen Øyen, faglært finsmed og Mille Stensdatter Glørstad); døde 2 Nov 1988, Engerdal, Hedmark.

    Notater:

    Hun besøkte Hitra flere ganger i sine senere år og var også tre ganger på sommerferie på Osterøy ved Bergen.

    Notater:

    Fra "Gjetergutten som dro ut i verden" (s. 130) av niesen Inger Hylleraas Bø, der Ragnvald selv beretter om sitt bryllup med Magda høsten 1924:
    "Den 12. november skriver Ragnvald fra Hylleråsen og takker Egil (Hylleraas) for brev og bryllupsgave. Han forteller at han reiste derfra den 21. oktober, og kom samme kveld til Trondheim hvor han skulle møte Magda. Men bruden var forsinket fordi båten hun skulle komme med fra Hitra var snudd på grunn av maskinskade. Men neste dag kom hun. De ble viet i Domkirken og feiret dagen med middag sammen med hennes foreldre og nærmeste familie. Dagen etter reiste de med båten til Hitra og var der hos Magdas foreldre i åtte dager. Til Hylleråsen kom de med ekstrabil fra Rena om kvelden 6. november."

    Kommentar:
    Interessant nok så var kommunikasjonene for nær 100 år siden ikke stort tregere enn i dag! Turen fra Hylleråsen til Trondheim med offentlig transport tar vel muligens minst samme tid fortsatt...

    Barn:
    1. 2. Ole (Andersen) Aalborg, kaptein, kontorsjef DKØ, formannskapsmedlem og forliksrådsleder Hamar ble født 29 Jul 1925 , Engerdal, Hedmark; døde 24 Jan 2005.
    2. Rolv Andersen, elektromontør, driftsleder ble født 6 Jul 1929 , Engerdal, Hedmark; døde 30 Des 2022, Engerdal, Hedmark.
    3. Inger Marie Andersen ble født 9 Nov 1933 , Engerdal, Hedmark.


Generasjon: 4

  1. 8.  Ole Andersen (Aalborg), seminarutdannet lærer, formannskapsmedlem, skolestyreformann ble født 5 Jun 1848 , Tynset, Hedmark (sønn av Anders Andersen Aalborg og Marit Olsdatter Utbynesset); døde 20 Mar 1926, Hylleråsen, Engerdal, Hedmark.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Etterkommere: Beskrivelse: Sønnen Egil Andersen Hylleraas (15.05.1898 - 28.10.1965) er en internasjonalt kjent pioner innen kvantefysikken: http://www.apollon.uio.no/artikler/2015/3_kvantemekanikk.html
    • Utmerkelse: Kongens fortjenestemedalje 1922.

    Notater:

    Her er kun tatt med de to sønnene som har ektefeller fra Hitra, samt to av deres brødre som er omtalt i leksika.
    I Hitra-sammenheng blir det litt for omfattende å ta med hele barneflokken.

    Navn:
    Hans gård "Mesters" i Hylleråsen og dennes seter i Lillerøåsen er begge naboer (med felles gjerde) til de tilsvarende for Egga, der skiløpertvillingene Eggen vokser opp, og Oles kone Inger er på flere vis i nær slekt med dem. Oles gårdseiendom omfatter i tillegg til en del skog og fjellvidde også et mindre stykke av svenskegrensen og den har enkelte bruksrettigheter i Sverige.

    Ole giftet seg med Inger Olsdatter Rømoen 1880. Inger ble født 9 Apr 1849 , Nordre Trysil, Hedmark; døde 15 Jan 1935, Engerdal, Hedmark. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 9.  Inger Olsdatter Rømoen ble født 9 Apr 1849 , Nordre Trysil, Hedmark; døde 15 Jan 1935, Engerdal, Hedmark.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Beskrivelse: Hennes slekt er kjent som bjørnejegere og musikere. Farfaren Jo Rømoen (firmenning av den sannsynlige modellen til berømte «Trysil-Knut») skyter i sin tid hele 20 bjørner og 100 reinsdyr, og er en av de fremste jegerne gjennom tidene i Østerdalene. Han er «bessfaren» som omtales i teksten til den rituelle Bjønndansen i Trysil, og skal ha deltatt ved valget av den lokale representanten til Eidsvoll i 1814. En gang skjøt han to bjørner rett etter hverandre i den bratte steinuren under fjellet Skagsvola ved Engersjøen, mens sønnen Ole satt i robåt nedenfor og veiledet faren, som ikke kunne se hvor dyrene befant seg. Hennes eldre bror Johan Elgshøen er en av de mest kjente felespillerne Trysil har hatt. Han er omtalt av O.M. Sandvik og beskrives som dyktig. Også diverse andre i familien er gode lokalmusikere, og talentet synes å stamme fra Østre Nordby i Innbygda, som er forfatteren Einar Skjæraasens slekt. Inger er i nær slekt med skimestrene Elling Rønes og brødrene Gjermund og Jo Eggen, dertil ganske nær med forfatterne Einar Skjæraasen, Sven Moren, Halldis Moren Vesaas og Kjell Aukrust (til dels flerdobbelt). I tillegg til Trysil ætter hun fra Rendalen (bl.a. presteslekten med opphav i nåv. Polen og Danmark), midtre Østerdalen og midtre Gudbrandsdalen (bl.a. malmfinneren til Selsverket). Hun har i Rendalen en del felles aner med forfatteren Sigrid Undset og hennes far, arkeologen Ingvald Undset. Av hennes ganske nære slekt i Trysil er også Bjørn Tore Bryn (alias radiofiguren «Kristian Harabrenna fra Trysil») og sønnen Svein Bryn, begge i NRK (bl.a. Dagsrevyen), samt forfatteren Magne Østby og dennes bror, journalist og stortingsrepresentant Johan Østby (finanspolitisk talsmann for Sp). En anelinje går utrolig nok tilbake til varemagasinet Steen & Strøm i Oslo: Hennes 5-tippoldemor (muligens Hornemann) fra huset som på midten av 1600-tallet står akkurat på den tomten i den da ganske nye Kvadraturen, er g.m. danske hr. Jens Bondesen på Rena i Østerdalen, som på 1640-tallet først oppholder seg noen år som prest i India(!!!) før han blir slottsprest på Akershus festning. (Navnene Jens og Bonde antyder at han på et eller annet vis kan ætte fra den danske adelsslekten Due, men det er helt uvisst.)

    Notater:

    I leksika er hun feilaktig oppført som "lærer". Dette skyldes nok en unøyaktig tolkning av betegnelsen "lærer- og gårdbrukerkone" i folketellinger. I datidens skrifter ville hun blitt benevnt som "lærerinde" hvis hun hadde hatt det som yrke. (Odd Roar Aalborg.)

    Hennes fjerne opphav på Rena og Elverum: http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I56628&tree=1 .

    Notater:

    Et foto av lærer Ole Andersen og Inger Rømoen med deres barneflokk på tidlig 1900-tall: https://digitaltmuseum.no/021017801721/gruppebilde-fra-hyllerasen/media?slide=0. Sønnen nærmest faren til venstre i bakre rekke er nok Ragnvald Andersen. En av sønnene mangler på bildet. En voksen datter fra Oles første ekteskap med sin andre kones meget nære slektning er heller ikke med her. To barn i første ekteskap dør tidlig og sønnen Anders i andre i spanskesyken i 1918. (Sistnevnte oppholder seg i hjemmet til slektningen Sven Moren mens datteren Halldis er barn, og han er omtalt i en av hennes bøker.)

    Barn:
    1. 4. Ragnvald Kristian Andersen, byggmester ble født 3 Okt 1883 , Hylleråsen, Engerdal, Hedmark; døde 17 Okt 1970, Elverum, Hedmark; ble begravet 24 Okt 1970, Engerdal kirke, Hedmark.
    2. Ottar Andersen, underoffiser, lærer, ordfører og bygdebokforfatter ble født 27 Apr 1888; døde 20 Mar 1974.
    3. Ivar Andersen ble født 11 Jan 1896 , Hylleråsen, Engerdal, Hedmark; døde 12 Aug 1978, Vang, Hamar, Hedmark.
    4. Egil Andersen (Aalborg) Hylleraas, professor, kvantefysiker ble født 15 Mai 1898 , Hylleråsen, Engerdal (Trysil), Hedmark; døde 28 Okt 1965, Oslo.

  3. 10.  Ole Jacobsen Øyen, faglært finsmedOle Jacobsen Øyen, faglært finsmed ble født 23 Nov 1851 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt , Fillan kirke, Fillan, Hitra (sønn av Jacob Christian Kristensen Skaget, finsmed og Anne Margrethe Amundsdatter Skreddervik); døde 24 Jul 1937, Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble begravet 31 Jul 1937, Fillan gravsted, Hitra.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Eiendom/bolig: Bodde i et romslig hus på Øyabakken og eide nærliggende Gudbrandsneset. Ble kalt "Ola Bakkan". Bolighuset hans ble i 1944 flyttet til Ingeborgvika på Fjellværsøya, der det ble mye endret ved gjenoppsettingen.
    • Yrke: "Faglært finsmed" bosatt i eget stort hus ved Øyabakken på den litt yngre brorens gård. Eide selv det nærliggende Guldbrandsneset, noe som før i tiden var nødvendig for å være stemmeberettiget ved valg. Drev også med fiske og var jaktlos for engelske hjortejegere - kfr. at den engelske kaptein William Congreve ("chief constable of Stafford", d. 1899) i noen år eide et av nabobrukene (kilde: Hitra I s. 378). Om Jacob Øyen er det sagt at han skal ha laget gelenderet ved hovedinngangen til Stiftsgården i Trondheim. Min farmor nevnte at min oldefar, altså Ole Jacobsen Øyen (som visstnok gikk i smedlære i Trondheim), hadde vært med på å smi rekkverket utenfor Stiftsgården, så at Jacob Øyen kan ha hatt noe med dette å gjøre er gjerne riktig. Men nye Kvikneboka s. 92 opplyser at det forseggjorte smedarbeidet opprinnelig ble utført av den meget dyktige smeden Kristoffer Knutsen Støen (1717-1765) fra Kvikne, som var sønn av den tyskættede verkssmeden Knut Kristoffersen (1673-1749) ved Kvikneverket (kanskje av slekten Siewers?). Derfor har smedene på Øya antagelig kun foretatt et vedlikeholdsarbeid før en kongekroning (i 1873?). Men det er vel muligens en ganske stor ære bare å motta et slikt oppdrag...

    Ole giftet seg med Mille Stensdatter Glørstad 25 Jun 1886, Fillan kirke, Fillan, Hitra. Mille (datter av Sten Hansen (Schaar) Glørstad og Andrea Justine Olsdatter Strand) ble født 6 Okt 1859 , 2/6, Gløstad, Hitra; ble døpt 26 Des 1859 , Dolm kirke, Dolmøya, Hitra; døde 7 Jun 1942, 91/1, Fillan, Hitra; ble begravet 15 Jun 1942, Fillan gravsted, Hitra. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 11.  Mille Stensdatter GlørstadMille Stensdatter Glørstad ble født 6 Okt 1859 , 2/6, Gløstad, Hitra; ble døpt 26 Des 1859 , Dolm kirke, Dolmøya, Hitra (datter av Sten Hansen (Schaar) Glørstad og Andrea Justine Olsdatter Strand); døde 7 Jun 1942, 91/1, Fillan, Hitra; ble begravet 15 Jun 1942, Fillan gravsted, Hitra.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Slektskap: Se "Slektskap" for hennes far.

    Barn:
    1. Bernt Anton Øyen ble født 20 Okt 1886 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 26 Des 1886 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 25 Okt 1916, Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble begravet 4 Nov 1916, Fillan gravsted, Hitra.
    2. Anna Sofie Øyen ble født 22 Mai 1888 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 15 Jul 1888 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 24 Jan 1942; ble begravet 30 Jan 1942, Fillan gravsted, Hitra.
    3. Ovedia Marie Øyen ble født 19 Des 1890 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; døde 17 Feb 1951; ble begravet , Tøndergård gravsted, Molde, Møre og Romsdal.
    4. Arne Jakob Øyen ble født 16 Mar 1893 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 7 Mai 1893 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 19 Sep 1933, Trondheim; ble begravet , Havstein kirkegård, Havstein, Trondheim.
    5. Julie Augusta Øyen ble født 22 Jul 1895 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 13 Okt 1895 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 3 Okt 1978, Molde, Møre og Romsdal ; ble begravet 10 Okt 1978, Molde øvre gravsted, Molde, Møre og Romsdal.
    6. Lærer Olga Johanna Øyen ble født 4 Jan 1898 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 24 Aug 1898 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 7 Mar 1969, Hylleråsen, Engerdal, Hedmark.
    7. Jørgine Antonie Øyen ble født 22 Aug 1900 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 25 Nov 1900 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 25 Jan 1994, Molde, Møre og Romsdal ; ble begravet , Tøndergård gravsted, Molde, Møre og Romsdal.
    8. 5. Magda Othelie Øyen ble født 13 Jan 1903 , Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra; ble døpt 26 Apr 1903 , Fillan kirke, Fillan, Hitra; døde 2 Nov 1988, Engerdal, Hedmark.