profile_image
Sjur Torkelsen, jordegodseier[1, 2]

Mann Ca 1558 - 1609  (51 år)

person
Person

Navn

Sjur Torkelsen  [1, 3]
  • Bor i 1589 på Helgebostad på Hitra og i 1597 på Veigen (Veidholmen) på Smøla. Han er ikke nevnt etter 1597. (Kilde: Bjørn Jonson Dale.) [2]

Suffiks

jordegodseier

Kjønn

Mann

Fødsel

Ca 1558 Heim location_on

Gårdkjøp

Ca 1595 Gården Renna, Skogn, Trøndelag location_on
Den 15 Mar 1563 selger Berite Jacobsdatter gården Renna i Skogn, som hun hadde arvet 1 spann av, til Arne Kaaresen på Gildberg, som var nærmest til å kjøpe gården. Herr Torkild ordnet saken på vegne av sin kone, og sin avdøde sønn Olav. Dette spannet selger enken etter Arne, Berite Andersdatter, i 1581 og det heter da at den som var nærmest til å kjøpe dette spannet var Øystein Olsen i Trondheim, som var Berethe Jacobsdatters sønn fra første ekteskap. Øystein satte gården i pant til raadmann Hans von Affelen og da Øystein døde så enken Ween Lambertsdatter seg ikke råd for å løse inn panten. Heller ikke broren Besse Olsen kunne løse inn panten. 11 år senere melder det seg en odelsmann som løser inn pantet. Denne odelsmannen var Sjurd Torkildsen til Helgebostad på Hitra. Han var rette odelsmann på sin mors vegne.

Død

1609 Hitra location_on
  • Han skal ha død på Helgebostad i Kvenvær eller Vikstrøm på Dolm. Begge gårder er på Hitra.

Gårdsalg

1638 Sveio i Sunnhordland location_on  [2]
På et eller annet vis kommer gårdene Eidsvåg og Ulveråker i Sveio i Sunnhordland til Sjur Torkelsens sønner på Vikstrøm, som selger dem til sin tante Mille Audensdatter Aspa i Hemne og hennes andre ektemann, hr. Melkior Jakobsen Falck.
  • Ulveråker i Sveio: Avskrift av pergamentkjøpebrev på halve Ulveråker (tidl. katolsk kirkegods) før 1557 bevitnet av biskop Geble Pedersen, kannik Mogens Jonsen og rådmann Rasmus Hansen i Bergen. Kjøper ikke oppgitt. På Kyrkseterøra selger 8. jan. 1641 Auden Sjursen (Vikstrøm) dette godset til sin mors søster Mille i Hemne, som da er enke etter sin andre mann hr. Melkior Jacobsen Falck. I 1645 eies gården av Karen Lind og Eiler Schøller + Anders Riiber på sine ektefellers vegne. (De er svigersønner av hr. Melkior. Karen Lind kan ikke være hr. Melkiors enke, siden Mille Audensdatter fortsatt lever i 1641.) Senere blir gården eid av folk i Bergen. Landskyld 4 løper smør og 3 våger korn. [4]
  • Eidsvåg i Sveio: Pergamentkjøpebrev fra 1544 på Eidsvåg (tidl. katolsk kirkegods) til ukjent kjøper. Brevet er utferdiget av de samme tre som er nevnt ovenfor. 21. sept. 1638 selger hr. Isak Sjursen på Ørlandet dette godset til sin tantes andre ektemann i Hemne, hr. Melkior Jakobsen Falck. I 1647 og 1649 er Karen Lind eier, og det er hun også fra 1665 til 1671 som borgerske i Bergen. (I mellomtiden selges gården i 1659 til Bergen av hr. Mikkel Melkiorsen Falck, Eiler Schøller og Anders Riiber på sine egne og ektefellers vegne.) Fra 1678 av blir gården fortsatt eid av folk i Bergen og Hordaland ellers. Landskyld 4 løper smør (+ to øde jorder, som senere nevnes som Økland og Lønning). Kjøperen i 1638 er sønn av Margrete Petersdatter Falck, som er kusine av Adrian Rockertsen Falck på Vikstrøm og Margrete Mikkelsdatter Falck (1583-1657) i Skånevik i Sunnhordland. Sistnevnte er antagelig farmor til kapellanfruen Maria Sørensdatter, som nok bor på Vikstrøm før hun som enke gifter seg på Svellingen på Frøya.
  • Disse to eiendommene i Sunnhordland har en samlet landskyld på linje med Hardangers største gård, som er Agatunet i Sørfjorden. Noen spekulasjoner: Kan det muligens være via hr. Anders Jonsen ?Benkestokk i Skånevik og sønnen hr. Søren Andersen Skånevik i Bjørnør at dette jordegodset kommer til Sjur Torkelsens sønner på Vikstrøm, eller kjøpes det kanskje av en Falck i Bergen og selges videre til slektningen Adrian Falck på Vikstrøm, som i så fall evt. selger gårdene til sine svogere der? Evt. kan Mikkel Falck i Bergen eie gårdene og selge dem til sin bror hr. Rockert Falck på Ørlandet. Slekten Falck har nær tilknytning til Bergen i sine eldste ledd.

group
Foreldre

Far

Mor

Famile ID

F4381 Gruppeskjema  |  Familiediagram
family_restroom
Familie
Hustru Guri Audensdatter Aspa, godseier
55 år
f.Ca ?1570, Aspøya, Tingvoll, Nordmøre location_on
d.Ett 1624, Vikstrøm, Melandsjø, Hitra location_on

Ekteskap

Før 1593

Barn

+1. Auden Sjursen Vikstrøm, jordeier
 2. herr Isak Sjursen (Vikstrøm), kapellan
d.Ørlandet location_on
 3. herr Iver Sjursen (Vikstrøm), Sokneprest
d.1669, Skjerstad, Nordland location_on
 4. Berit (Birgitte) Sjursdatter Vikstrøm
f.Vikstrøm, Melandsjø, Hitra location_on
d.Ett 1641, Vikstrøm, Melandsjø, Hitra location_on
+5. Lisbet Sjursdatter Vikstrøm, jordeier
 6. NN Sjursdatter Vikstrøm, jordeier
f.?Hitra location_on
d.Riksheim, Sykkylven, Sunnmøre location_on
+7. Adelus Sjursdatter Vikstrøm
60 år
f.Ca 1600/05
d.Ett 1664, Honnes, Barmfjorden, Hitra location_on

place
Hendelseskart
description
Notater
  • Sjur Torkelsens sønner eier gårdene Eidsvåg og Ulveråker i Sveio nær Haugesund før de selges til deres tante og Sjurs svigerinne Mille Audensdatter Aspa i Hemne, som samler en del gods rundt seg. Disse gårdene er tidligere kirkegods som etter reformasjonen selges i Bergen til en ikke navngitt kjøper, mens selgeren representeres ved tre litt betydelige personer der i byen. Det er merkelig om Aspaætlingene, som ellers i stor grad har sitt jordegods på Nordmøre, skulle ha interesse av eiendommer så langt unna, som jo da er vanskelige å holde oppsyn med. Det er vel mer sannsynlig at jordegodset (med samlet landskyld på linje med Hardangers største gård, Agatunet) nedarves eller kjøpes av familie i Sjur Torkelsens slekt. Det kan i så fall antyde at denne kan ha en eller annen forbindelse lenger sørover på Vestlandet, f.eks. via den ukjente Jakob, som er hr. Torkels svigerfar. Han dør imidlertid altfor tidlig til å kunne være involvert i den aktuelle gårdhandelen, som skjer langt utpå 1500-tallet. [2]
description
Kilder
  1. format_quoteS979 Svein Tore Dahl, Geistligheten i Nord-Norge og Midt-Norge i tiden 1536-1700, https://www.nb.no/items/139e578eed7dd166c99cc0f4a3736580?page=201&searchText=Dahl%20geistligheten.
  2. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg.
  3. format_quoteS132 Slektsdebatt på nett, https://forum.arkivverket.no/topic/113707-28092-slekten-til-herr-torkel-sjursen-i-hemne-kfr-tema-27339/.
  4. format_quoteS1078 Gards- og ættesoge for Sveio - B. 1., "Gards- og ættesoge for Sveio. B. 1: Gamle Valestrand kommune." .