profile_image
Øistein Mihle

Mann 1944 -  (80 år)

person
Person

Navn

Øistein Mihle

Kjønn

Mann

Fødsel

13 Aug 1944 Trondheim location_on

Benevning

Frontfigur i det landskjente danseorkestret Gluntan fra Trondheim som ble stiftet i 1965. Mihle hadde lang erfaring fra rockebandet The Saunters, som ble regnet blant Norges beste band midt på 60-tallet. The Saunters ga ut flere singler og nådde så langt som å spille på samme scene som The Beatles i august 1964, da de holdt tre konserter på Star Club i Hamburg.

Med Mihle på laget fikk Gluntan, i tillegg til solid musikalsk forsterkning, en mann med kontakter i platebransjen. En telefon til talentspeideren Fredrik Friis i juni 1968 var nok. Friis sørget for at Gluntan fikk platekontrakt med den norske avdelingen av EMI. Debutplaten Langs hver en vei (en norsk versjon av Merle Haggards «I Am A Lonesome Fugitive») ble en kjempesuksess med 65 000 solgte, og den toppet singellisten i november 1968.«Amors piler», «Dr. E. Vang» og «La oss leve for hverandre». Da platebransjen gjorde opp status for 1969, var det bare Beatles som hadde solgt flere plater enn Gluntan i Norge det året. En æra var over da Holthe og Mihle sluttet i Gluntan på tampen av 1976. I 1985 ble det gjenforening med gamle medlemmer og det ble spilt inn ny plate. Parallelt med karrieren som Gluntan, turnerte gruppen de siste årene med et show kalt Creedence Night under dekknavnet The Clearwaters. På repertoaret sto låter av det amerikanske rockebandet Creedence Clearwater Revival. I showet var det Øystein Mihle som tok mikrofonen og gav en nesten troverdig etterligning av John Fogerty fra moderbandet. Et konsertopptak med The Clearwaters ble utgitt på plate i 1998. Gluntan har sikret seg en plass blant de mest populære plateartistene i Norge gjennom tidene. Det samlede platesalget overstiger halvannen million enheter, og har gitt gruppen to platina-, tre diamant-, åtte gull- og 15 sølvplater.

family_restroom
Familie
Olaug Beate Asmundvåg
74 år
f.21 Apr 1944, 29/4, Asmundvåg, Hitra location_on
d.29 Jul 2018, Trondheim location_on

Barn

 1. Jan Erik Mihle
58 år
f.4 Feb 1966, Trondheim location_on
 2. Anne Mihle
54 år
f.7 Jun 1970, Trondheim location_on
 3. Arild Mihle
54 år
f.7 Jun 1970, Trondheim location_on

photo_library
Bilder
Only-imgsrc
Øystein Mihle

Originalmedlem i Trondheimsgruppa The Saunters og senere medlem i Gluntan

place
Hendelseskart
description
Notater
  • Superveteranen er tilbake i manesje

    Han hang i baren med medlemmene The Beatles på Hamburgs Star Club i 1962, spilte oppvarming for Cliff Richard og The Shadows i Trondheim to år senere. På tampen av samme tiår spilte han i Norges mest populære band.
    Et personlig møte med sin kanskje største helt John Fogerty, har ennå ikke lyktes for Øistein Mihle (74). Men han har vært ganske nærme ved et par anledninger, og han er ganske så nær i ånden. Det er nå ni år siden han sluttet i Clearwaters, og enda litt lenger siden han spilte med Gluntan. De to bandene hadde i mange år identisk besetning.
    Nå synger han mest når han kjører langtur alene i bilen, eller når han en sjelden gang står på scenen sammen The Saunters, bandet han var med på å starte for 55 år siden.
    Vi slo oss ned på et kafébord sammen med Øistein og bandkollega gjennom flere tiår Dagfinn Ellefsen. Ellefsen er litt yngre, og kunne ikke feire 50-årsjubileum med sitt første band Bugges Fire før i fjor. Som andre modne menn har de bedre tid på formiddagene enn før. De kan møtes og drikke kaffe, skeie ut med søtt bakverk og snakke om barn og barnebarn, om helsen – og skrøne om gamle dager.

    Han fartet rundt,kona satt hjemme
    Øistein Mihle har alltid vært en spreking, men har begynt å klage litt på formen. Det var en stor nedtur for ham å miste kona Olaug Beate i sommer. Hun hadde da vært meget syk et halvt års tid.
    - Det er blitt mye å sitte hjemme og se i veggen. Jeg blir bare enda mer imponert over hennes innsats i alle disse årene, skjønner mer av hvordan hun hadde det i tiårene jeg var ute og fartet, helg etter helg, sier Øistein.

    Fra Shadows ti lBeatles til Creedence
    The Saunters ble startet som Shadows-band, og skiftet til beatband. populariteten var stor. Men etter fire år var det slutt. Han husker hvor glad Olaug Beate var for at The Saunters ble oppløst i 1967, endelig skulle det bli de to sammen i helgene. Etter en stund måtte han fortelle henne at han hadde funnet en ny gjeng å spille med. Men de skulle bare opptre en og annen kveld på Naustloftet. Etter et halvt års tid var bandet, som hadde fått navnet Gluntan, det mest populære i Norge. På tampen av 60-tallet solgte de mer enn Elvis og The Beatles, og turnerte Norge rundt. På 70-tallet kunne det bli over 200 reisedager i året. Så gikk Ørnulf Holthe og Øistein ut av Gluntan og startet Ørnulf & Sluskan sammen med Dagfinn Ellefsen, før de alle tre kom tilbake til gjenforente Gluntan noen år senere. Øistein spilte med Gluntan frem til 2008.
    Øistein hadde vært fan av John Fogerty og Creedence fra starten, og han hadde spilt og sunget Creedence-låter med Gluntan allerede fra tidlig på 70-tallet. 25 år etter begynte han å jamme nede i kjellerstua sammen med sønnen Jan Egil og hans kompiser i bandet Frank Fiasko & Nobody's Perfect. Det hele ballet på seg, og det endte med at Gluntan-gjengen skapte et nytt band.

    Folk valgte Gullrekka fremfor danseband
    - Fredagene begynte å gå dårlig for dansebandene, folk var heller hjemme og så på gullrekka på tv. Vi tenkte vi måtte pønske ut et annet konsept på fredagen, forteller Dagfinn Ellefsen.
    Etter en generalprøve i Grong kom den store premieren på Norsk rockkafé i Trondheim. Gjengen var svært spente, men interessen var enorm, det ble solgt 700 billetter, helt fullt og vel så det. Konserten ble en triumf, hovedvokalist Øistein Mihle ble en stjerne. Etter noen år hadde bandet flere spillejobber som Clearwaters enn som Gluntan.

    Den storeCreedence-krigen
    Creedence-interessen var enorm i Midt-Norge, og toppet seg i den store Creedence-krigen, da den ene halvparten av Clearwater gikk ut og startet sitt eget Creedence coverband og ble konkurrenter på samme marked. Et av «høydepunktene» i krigen var da Dagfinn ble filmet av konkurrentene da han rev ned plakaten deres i Gauldal. – Jeg er ikke stolt av det, skulle selvsagt ikke gjort det. Men jeg var så sint, sier Dagfinn Ellefsen i dag.
    - Det var ganske opphetet, flere av oss sa ting vi angret på den gangen, sier Øistein Mihle – noe som får Ellefsen til å minne om en historie der den ellers så sindige Øistein Mihle hoppet ned fra scenen for å jule opp en tilskuer som hadde sprutet en hel flaske øl over ham.
    Såpass fremfusne publikummere vil nok ikke oppleves på Rockheim kvelden da Clearwaters nåværende vokalist Gil Edwards får avlastning fra originalvokalist Øistein Mihle på scenen. I forkant har Mihle vært en svipptur til London og sett både ELO på O2 Arena og en storkonsert med gamle 60-tallshelter, blant dem The Searchers.

    Hank Marvin ble imponert
    - Det er rart å tenke på at jeg spilte oppvarming for The Searchers for godt over 50 år siden, sier Øistein. Han var storstjerne i Trondheim med The Saunters de fire årene de holdt på, og blant annet hadde superhiten «Trondhjæm Trondhjæm». Det var også de som spilte oppvarming for Cliff Richard og The Shadows. Han har fortsatt hilsenen fra Shadows-gitarist Hank Marvin der gitarlegenden skrev at The Saunters var gode, nesten for gode til å spille oppvarming for dem.
    - Jeg husker han sto og kikket på oss gjennom hele konserten, sier Mihle i dag. Blant merittene til The Saunters var også deltagelse til en gedigen musikkfestival i Hamburg sammen med en rekke europeiske band. Det husker han godt, men det måtte en kompis til for å minne ham på at de så The Beatles i samme by i 1962.

    Møtte The Beatles som 19-åring
    - Jeg var 19 år og til sjøs da vi hadde landlov i Hamburg. Vi så et band spille på Star Club og pratet med dem i baren etterpå. the Beatles var jo ikke kjent ennå, de kalte seg vel også fortsatt Silver Beatles. Jeg forbandt ikke denne opplevelsen med The Beatles som slo gjennom for fullt et drøyt år etterpå. Før kameraten min minnet meg på det. Jeg sjekket med datoene, og det stemte – det var the Beatles som spilte der denne kvelden, sier Øistein Mihle – som har opplevd mange høydepunkter i løpet av et langt musikerliv. Men et personlig møte med John Fogerty har han ikke fått til, til tross for flere iherdige forsøk fra folk i apparatet rundt ham. Da Fogerty spilte på Sverresborg i fjor fikk helten vist seg fra sin beste side.
    - Han er fortsatt en god vokalist, men jeg var mest imponert over ham som gitarist. Der har han utviklet seg ytterligere siden storhetstiden med Creedence, sier Øistein Mihle.

    Adresseavisen 05 nov 2018