magister herr Olav Engelbrektsson, erkebiskop

magister herr Olav Engelbrektsson, erkebiskop

Mann Ca 1480 - 1538  (~ 58 år)
Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Alle    |    PDF
 • Navn Olav Engelbrektsson  [1, 2, 3, 4
  Tittel magister 
  Prefiks herr 
  Suffiks erkebiskop 
  Født ca 1480  Trondenes i Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Kjønn Mann 
  Notat 1537  [5
  Kong Christian III gir instruks til riksråden Truid Ulfstand og adelsmannen Christoffer Ottessøn (Huitfeldt) som blir sendt til Norge med kongens skip og krigsfolk mot erkebiskopen (Olav) i Trondheim, biskopen (Mogens) i Hamar og deres tilhengere: De skal seile til Trondheim og beleire Steinvikholm slott til lands og vanns. De skal òg sende skrivelse til de viktigste steder i Norge for å gjøre kjent at kongen måtte gripe til våpen fordi avtalen om at rikene sammen skulle velge konge, var blitt brutt, og fordi han som kong Frederiks eldste sønn hadde rett til kronen og var valgt til konge av Danmarks riksråd. Etter at Lübeck gikk til krig mot Danmark og Norge for å legge landene under seg, hadde kongen sendt riksråder og adelsmenn som bodde i Norge (biskop Hans i Oslo, herr Claus Bille og herr Vincens Lunge) med brev til erkebiskopen, biskopene, prelatene, adelen og innbyggerne i Norge om at de skulle bidra med en skatt og hjelp på grunn av kongens utgifter til krigen mot Lübeck. Da hadde erkebiskopen og biskopen i Hamar tatt brevene, fanget utsendingene, og slått ihjel en del av dem (Vincens Lunge) - noe ikke engang tyrkere og hedninger ville gjort. Dette må ha skjedd mot viljen til andre nordmenn som ikke kan lastes for dette. Fordi kongen vil beskytte lojale undersåtter og straffe de opprørske, har han sendt krigsfolk mot erkebiskopen og biskopen i Hamar og deres tilhengere. Krigsrådene skal beleire Steinvikholm slott og oppbringe (erke)biskopens skip eller ødelegge dem, men om erkebiskopen på nåde og unåde vil overgi slott og gods til kongens sendemenn, skal han få leide til og fra kongen. Vil han ikke, skal de bygge blokkhus og beleire slottet, og kan de klare seg uten skipene, skal de sende dem til København. Krigsfolkene skal ikke skade noen, men bare kreve inn skatten som bestemt. Vil biskopen i Hamar nedbryte eller overdra slott og gods til kongen på nåde og unåde, skal han få leide til og fra kongen, og kommer de ikke overens, skal han fritt få dra til andre steder. Men hvis biskopen holder fast på sitt forsett, skal Truid Ulfstand og Christoffer Ottessøn ta fra ham slottene og fange ham selv. 
  Yrke Han studerte i Rostock, hvor han også virket som magister i noen år. I 1515 kom han til Nidaros, hvor han ble dekanus ved domkapitlet. Olav Engelbrektsson ble valgt til erkebiskop i Nidaros erkebispedømme i 1523. Han fungerte også som formann i det norske riksrådet fra innsettelsen som erkebiskop og frem til rådet ble oppløst i 1536. 
  Død 7 Feb 1538  Lierre i Brabant, Nederland Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Gravlagt
  • Ble begravd foran høyalteret i kirken Saint Gommaire i Lierre.
  Person ID I47765  Hitterslekt
  Sist endret 20 Des 2021 

  Far Engelbrekt 
  Mor Joran (?Ivarsdatter),   f. ca 1450,   d. Trondenes, Troms Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Famile ID F14209  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Bilder • Kilder 
  1. [S805] Norsk Biografisk Leksikon, Rian, Øystein. (2009, 13. februar). Olav Engelbrektsson. I Norsk biografisk leksikon. Hentet 9. august 2018 fra https://nbl.snl.no/Olav_Engelbrektsson.

  2. [S156] Wikipedia, https://no.wikipedia.org/wiki/Olav_Engelbrektsson.

  3. [S887] DenKatolskeKirke, http://www.katolsk.no/organisasjon/mn/erkebiskoper/27.

  4. [S309] Lokalhistoriewiki.no:, https://lokalhistoriewiki.no/Olav_Engelbrektson.

  5. [S989] www.dokpro.uio.no, https://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst_2016.prl?b=18375&s=n&str=.

Kommentarer