profile_image
Hans Sigurdsson Stjerne, til Giske[1]

Mann - 1466

person
Person

Navn

Hans Sigurdsson Stjerne, til Giske

Kallenavn

Junker Hans

Kjønn

Mann

Beskrivelse

http://sunnmiddelalder.net/giskeherrer/1453-1466-hans-sigurdsson

Notat

Etter at faren, Sigurd Jonsson, var død gikk Giske over til Hans Sigurdsson. Han levde tilbaketrukket, og hadde ingen stillinger tilknyttet riksstyret. I 1464, da han var i 40-årsalderen, ble han forlovet med Ingeborg Åkesdatter Thott. Men han døde før det ble holdt noe bryllup.

Det ble etterkommere av faren Sigurds søstre som arvet Jonkher Hans i arveoppgjøret 1490. Norges største verdslige jordegods ble altså delt mellom tre arvinger.
Det ble barna etter Agnes Alvsdatter Bolt som arvet en tredjedel av godset. Det er skrevet at arven var Giske og Giske-godset. Den mest fremtredende av barna var Alv Knutsson Tre Rosor.
Søsteren til Agnes, Gro Alvsdatter Bolt, som var mor til Otte Matssøn Rømer og farmor til Ingerd Ottesdatter, arvet en like stor del (en tredjedel) av jordegodset etter Hans og Sigurd. Den tredje søstra til faren Sigurd het Ingeborg Jonsdatter til Sudreimr og hennes datter i ekteskapet med Olav Håkonsson til Nesøya, Gudrun Olavsdatter, arvet også en tredjedel av jordegodset.  [2]

Død

1466

group
Foreldre

Far

Mor

Filippa av Neugarten og Everstein
57 år
f.1419
d.ca 1476

Ekteskap

ca 1435

Famile ID

F15542 Gruppeskjema  |  Familiediagram
family_restroom
Familie

Ekteskap

1464 (forlovet)

photo_library
Våpenskjold
description
Kilder
  1. format_quoteS643 Store norske leksikon, Bratberg, Terje. (2018, 11. oktober). Sudreimsætten. I Store norske leksikon. Hentet 5. desember 2018 fra https://snl.no/Sudreimsætten.
  2. format_quoteS906 Norske herregårder, http://oddso.nvg.org/nsh/vn-giske.html.