profile_image
Ole (Andersen) Aalborg, kaptein, kontorsjef DKØ, formannskapsmedlem og forliksrådsleder Hamar[1]

Mann 1925 - 2005  (79 år)

person
Person

Navn

Ole (Andersen) Aalborg

Suffiks

kaptein, kontorsjef DKØ, formannskapsmedlem og forliksrådsleder Hamar

Kjønn

Mann

Fødsel

29 Jul 1925 Engerdal, Hedmark location_on

Etternavn

Gjenopptar slektsnavnet Aalborg høsten 1958. Hans farfar er født med dette. (Også farbroren Egil A. Hylleraas ønsket å bruke Aalborg som etternavn, men kjente i unge år ikke godt nok til reglene, så han tok i stedet gårdsnavnet i Engerdal.) Navnet har tradisjon tilbake til 1600-tallet og brukes også av en annen hovedgren med utgangspunkt i Sørum på Romerike. Dette danske slektsnavnet Aalborg må ikke forveksles med gårdsnavnet Aalborg ved Eidsvoll, som også er brukt langt tilbake.

Notat

Beskrivelse: Utdannet ved befalskolen på Melkeplassen i Bergen. (Planen er før det å ta artium i Molde, men bombingen der i 1940 forhindrer det. Er i krigsårene tidvis aktiv som grenselos i Engerdal.) Tjenestegjør ved Tysklandsbrigaden i Schleswig-Holstein, ved Gardermoen og ved Kongsberg inkl. FN-tjeneste i Gaza, deretter kontorsjef og inspektør for Hærens bilhold over hele Østlandet ved DKØ på Åker gård i Vang. Leder av sentrum lag av Kongsberg Høyre, senere av Vang Høyre. Medlem av kommunestyre og formannskap i Vang (og foreslått som varaordfører), senere Hamar, dertil leder av Hamar forliksråd. Har i tillegg gjennom mange år en del andre verv, både innen politikk og i diverse organisasjoner, bl.a. Rotary, Røde Kors og idrettslag. Han er i mange år delegat til Høyres landsmøter og har i 1983 ansvaret for det lokale transportopplegget til det daværende regjeringspartiets landsmøte på Hamar.
  [1]

stilling

Kaptein og kontorsjef i Forsvaret.

Død

24 Jan 2005

group
Foreldre

Far

Ragnvald Kristian Andersen, byggmester
87 år
f.3 Okt 1883, Hylleråsen, Engerdal, Hedmark location_on
d.17 Okt 1970, Elverum, Hedmark location_on

Mor

Magda Othelie Øyen
85 år
f.13 Jan 1903, Øyabakken, Øya, Fillfjorden, Hitra location_on
d.2 Nov 1988, Engerdal, Hedmark location_on

Ekteskap

24 Okt 1924 Nidaros Domkirke (Nidarosdomen), Trondheim location_on
Notater 
  • Fra "Gjetergutten som dro ut i verden" (s. 130) av niesen Inger Hylleraas Bø, der Ragnvald selv beretter om sitt bryllup med Magda høsten 1924:
    "Den 12. november skriver Ragnvald fra Hylleråsen og takker Egil (Hylleraas) for brev og bryllupsgave. Han forteller at han reiste derfra den 21. oktober, og kom samme kveld til Trondheim hvor han skulle møte Magda. Men bruden var forsinket fordi båten hun skulle komme med fra Hitra var snudd på grunn av maskinskade. Men neste dag kom hun. De ble viet i Domkirken og feiret dagen med middag sammen med hennes foreldre og nærmeste familie. Dagen etter reiste de med båten til Hitra og var der hos Magdas foreldre i åtte dager. Til Hylleråsen kom de med ekstrabil fra Rena om kvelden 6. november."

    Kommentar:
    Interessant nok så var kommunikasjonene for nær 100 år siden ikke stort tregere enn i dag! Turen fra Hylleråsen til Trondheim med offentlig transport tar vel muligens minst samme tid fortsatt...
    [1]

Famile ID

F3169 Gruppeskjema  |  Familiediagram
family_restroom
Familie
Aud Fjellskaalnes, faglærer i ungdomsskolen
89 år
f.26 Jul 1921, Bergen location_on
d.27 Okt 2011, Hamar location_on

Ekteskap

1 Mar 1952 Byfogden, Oslo location_on

Barn

 1. Odd Roar Aalborg, sivilarkitekt og slektsforsker
71 år
f.27 Apr 1953, Schleswig, Schleswig-Holstein, Tyskland (vikingtidens Hedeby) location_on
 2. Morten Aalborg, direktør Eidsiva Nett, sivilingeniør elektro
f.18 Mar 1956, Oslo location_on

description
Notater
  • Tidvis grenselos under krigen:
    Vet ikke så veldig mye om dette, men i alle fall var min far ved en anledning med da en jøde ble ført trygt over til Sverige. Denne var sendt nordover til Engerdal av farbroren Egil Hylleraas i Oslo, noe min far fikk vite først svært mange år senere. For maksimal sikkerhets skyld gikk slike ferder ut fra Hylleråsen så tidlig om morgenen at bygdas folk ikke var våkne ennå. Og turen over til Sverige (rundt en mil unna) gikk gjennom fjellterreng langt fra bilvei. I 1944 ble tre av de nyeste husene i Lillerøåsen setergrend brent ned av tyskerne etter en skyteepisode der en motstandsmann ble skutt og drept i setergrenden (i huset Fridtjof Nansen leide i årene 1916-20). To av disse våningshusene tilhørte hans farbrødre, det tredje hans fars kusine og hennes mann.
    [1]
description
Kilder
  1. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg.