profile_image
Alv (?Olavsen Gjørv)

Mann Ja, ukjent dato - Ja, ukjent dato

person
Person

Navn

Alv (?Olavsen Gjørv)

Kjønn

Mann

Fødsel

Ja, ukjent dato ?Gjørv, Inderøy, Nord-Trøndelag location_on

Beskrivelse

Ifølge Straumsnesboka bind 3 s. 446-447 er Berdora Ivarsdatter g.m. en Olav og hun har en bror Alv Ivarsson, som er magister og kannik i Trondheim (1472) etter å ha studert i Rostock, Paris og Köln. Er det kanskje han som oppkalles hos Olav Gjørvs mulige sønn Alv? Det kan skje hvis den antatte morbroren dør omtrent på den tid Alv ?Olavsen blir født. Alternativt kan Alv, som foreslått av Per Reidar Christiansen, være gift med enken etter Olav Gjørv, og da få en sønn som ifølge skikk kalles Ole Alvsen etter hennes avdøde mann. Hvordan dette evt. kan harmonere med resultatet av striden om Klefstad i 1552 er uvisst, men kanskje kommer mye av gårdsarven fra Berdora Ivarsdatter? I så fall vil den vel være tilnærmet like stor for evt. halvsøsken av samme kjønn.
I 1552 blir det avsagt en dom i en eiendomstvist mellom Jostein Olsen og Ole Alvsen om Klefstad "som begges fedre eide". Dette antyder at Ole på Gjørv kan ha en bror Alv. En alternativ mulighet er at en enes far er gift med søsteren til den andres far, men i så fall er det vel snakk om en halv søsterlott. Kfr. at Ole Alvsen får retten, mens Jostein Olsen kompenseres med en søsterpart i en nabogård. En annen variant er at Alv kan være andre ektemann til Ole Gjørvs mor eller svigermor.
Siden sønnen Olaf Alvsen i 1552 blir tilkjent retten til Klefstad foran påboende Jostein Olsen, som i bytte får en søsterpart i nabogården Berg, kan det tenkes at Ågesen-brødrene ætter fra Ole Alvsen Klefstad. Per Reidar Christiansen foreslår at dennes far Alv kan være g.m. enken etter Ole Gjørv. I så fall blir slektstavlen litt annerledes enn den jeg har satt opp her. Navnet Alv er for øvrig brukt i Aspaslekten, kfr. antatt opphav Berdora Ivarsdatter her.  [1]

Død

Ja, ukjent dato

group
Foreldre

Far

Olav Teiste
d.Gjørv, Inderøy, Nord-Trøndelag location_on

Mor

Berdora Ivarsdatter Aspa
f.ca 1450, Aspa, Tingvoll, Møre og Romsdal location_on
d.?Inderøy, Nord-Trøndelag location_on

Barn

Det stor usikkerhet rundt barna til Berdora og de tre sønnene oppført her må ansees som hypoteser.
  • Se sønnenes profiler for nærmere informasjon om relasjonen til Berdora Ivarsdatter Aspa.

Famile ID

F5115 Gruppeskjema  |  Familiediagram
family_restroom
Familie

Barn

+1. Olav Alvsen Klefstad (Gjørv)
f.?Inderøy, Nord-Trøndelag location_on
d.Ja, ukjent dato, ?Klefstad, Inderøy, Nord-Trøndelag location_on

description
Kilder
  1. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg, https://www.genealogi.no/3d-flip-book/genealogen-2001-nr-1/.
    (Kilde: Genealogen 1/2001 s. 28 + Per Reidar Christiansen.)