magister herr Gaute Ivarsson, Erkebiskop

Mann 1437 - Ca 1510  (73 år)
Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF
 • Navn Gaute Ivarsson  [1, 2, 3
  Tittel magister 
  Prefiks herr 
  Suffiks Erkebiskop 
  Født 1437  Aspa? Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Kjønn Mann 
  Foreldre Dersom han var sønn av Ivar Trondsson Aspa overtok han som erkebiskop etter sin fars bror Olav Trondsson i 1475.

  Heilt sidan Ludvig Daae 1897 skreiv sin - Krønike om Erkebiskoperne i Nidaros - har det gått att i litteraturen at Gaute var frå Aspa i Frei på Nordmøre, son til Ivar Trondsson og brorson til føremannen på erkestolen, Olav Trondsson. Men det kan no avkreftast. Det finst ei slektstavle for Aspa-ætta frå reformasjonshundreåret, der både Olav og Ivar Trondssøner er innførde, den siste med 8 born. Gautes namn vantar i lista, og det er heilt usannsynleg at ein så framståande medlem av ætta skulle bli utegløymd.

  Tilkoplinga til Aspa-ætta kan ha skjedd fordi Gaute som ei av sine første handlingar som erkebiskop utnemnde Ivar Trondsson til ombodsmann for domkyrkja. Men både 1475, 1483 og 1489 er Ivar i Aspa omtala i heilt nøytrale vendingar, like eins 1484 då erkebiskopen makeskifte jord med Ivar. Derimot er det sannsynleg at Gaute høyrde til same sosialgruppe som Olav Trondsson, og det har vorte gissa på at han hadde tilknyting til den vidt forgreina Aspa-ætta gjennom ei anna sentral lågadelsætt (Teiste-ætta?).  [2
  Notat 1462  Rostock Universitet Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Studerte i Rostock, der han ble innmatrikulert i 1462, ble baccalaureus året etter og fikk magistergraden i 1466. 
  Notat 15 Jun 1475  Roma Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Den relativt korte tiden mellom erkebiskop Olavs død i Roma og utnevnelsen av hans etterfølger samme sted (15 Jun 1475), gjør det rimelig å tro at magister Gaute selv har vært i erkebiskopens følge da han dro til Roma 
  Notat 1490 
  Deltok i en av norgeshistorens største arvefordelingssaker i 1490: DN VIII, nr 426, 11 September 1490: Erkebiskop Gaute (Ivarsson), Biskop Hans (Teiste) af Bergen, Christian Pedersen, Provst ved Apostelkirken, Hr. Nils Henrikssön, ridder, Diderik Pining, væbner og Lagmann Erland Frak i Bergen skifte og dele Jordegodset efter Junker Hans Sigurdssön mellem Hr. Alf Knutssön (af tre Roser) og hans Söskende paa den ene Side, Hr. Otte Matssön (Römer) og hans Söskende paa den anden samt Arald Kane paa sin Hustru Fru Ingerd og hendes Söster Fru Sigrid (Erlendsdötres) Vegne paa den tredie Side. 
  Yrke Leder av Norges riksråd og erkebiskop av Nidaros.
  Satt som erkebiskop i 36 år fra 1474 - 1510. Han var også den siste erkebispen som brukte norsk språk i sin embetsgjerning. Da han døde holdt det danske skriftspråket sitt inntog i kirkeprovinsenes styre, og dermed ble sluttsteinen lagt på et årelangt systematisk arbeid for å få dansk språk som administrasjonsspråk i Norge.

  Etter at Christian I døde i 1481, tok det norske riksrådet kontakt med Sverige for å prøve å få støtte for norsk uavhengighet. Gaute Ivarsson deltok i riksrådsmøtene og ivret sterkt for at Norge skulle være selvstendig. Men i 1483 gikk nordmennene med på å velge sønnen til Christian I, Hans, til konge. Kong Hans måtte skrive under på en håndfesting som skulle sikre nordmennene full likestilling med danskene. Gaute Ivarsson kronet kong Hans i Nidarosdomen i 1483, men nektet å krone sønnen Christian II, som da var utsendt som visekonge til Norge, så lenge faren var i live. Dette gjorde at Christian II og Gaute Ivarsson ble bitre uvenner.

  Gaute Ivarsson var den erkebiskopen som regjerte lenger enn noen annen i Nidaros - i 35 år. I denne tiden reiste han mye rundt i Trøndelag, der han også opptrådte som dommer i verdslige saker. Han engasjerte seg sterkt i de byggearbeidene som foregikk i Nidarosdomen på den tiden. 
  Død ca 15 Mai 1510  Erkebispegården, Nidarosdomen, Trondheim Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Assosiasjon Ivar Trondsson av Aspa (Slektskap: Er han Ivers sønn?) 
  Person ID I59074  Hitterslekt
  Sist endret 22 Sep 2018 

 • Kilder 
  1. [S310] Wikipedia.no, https://no.wikipedia.org/wiki/Gaute_Ivarsson.

  2. [S805] Norsk Biografisk Leksikon, Bjørkvik, Halvard. (2009, 13. februar). Gaute Ivarsson. I Norsk biografisk leksikon. Hentet 9. august 2018 fra https://nbl.snl.no/Gaute_Ivarsson.

  3. [S887] DenKatolskeKirke, http://www.katolsk.no/organisasjon/mn/erkebiskoper/25.

Kommentarer