profile_image
Aud Fjellskaalnes, faglærer i ungdomsskolen[1]

Kvinne 1921 - 2011  (89 år)

person
Person

Navn

Aud Fjellskaalnes
  • Hun er en av diverse lærere i familien: Hennes søster er lærer og hennes mor er utdannet lærer i Volda. Hennes morbror går også lærerskolen der, men dør i spanskesyken like før han er ferdig. Hennes farbror er lærer på Østlandet og hennes inngiftede tante (og nære slektning) det samme i Fana. [1]

Suffiks

faglærer i ungdomsskolen

Kjønn

Kvinne

Fødsel

26 Jul 1921 Bergen location_on

Beskrivelse

Etter middelskolen ved Katten i Bergen utdannet som hustellærer fra Stabekk, senere også formingslærer (via to års sommerkurs i Levanger). Først lærer på Haukås skole i Åsane (nå Bergen), deretter på Østlandet leder for kokkekurs og en kortere tid kjøkkeninspektør i Hæren (med majors lønn), senere faglærer på Kongsberg og Hamar. Hun er datter av agronom og bygningsforvalter Olav J. Fjellskaalnes og lærer Anna H. Bysheim, begge fra Osterøy, men bosatt i Bergen fra 1910. Hennes far er bror av kommunekasserer (kemner) Askell Fjellskaalnes i Fana (gjennom 35 år), lærer og slektsforsker Johannes Fjellskaalnes nær Gjøvik og bankkasserer Sigurd Fjellskaalnes i Ytre Arna. Disse er sønner av mølleeier Jørgen Fjellskaalnes og sønnesønner av gründer og brukseier Ole Børtveit (med mølle, sagbruk, trevarefabrikk, smie, stampe, notbruk, butikk, poståpneri og dampskipskai) på den tidligere militære sjefsgården Fjellskålnes i Hosanger, der Fjellskålnesloftet fra den gamle kongsgården på Seim i Lindås er innebygget i våningshuset inntil ca. 1895 (senere utstilt ved Bergen Museum - deretter gjenreist på Osterøy museum etter over 50 års lagring i byen): https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Fjellsk%C3%A5lnesloftet. Ole Børtveits svigerdatter fra Heldal ætter mangedobbelt fra loftets byggherre i 1656, noe han selv også gjør via én linje. Hans smie er senere utviklet til en bedrift som nå i godt over 100 år har levert opphengsutstyr til telefon- og strømlinjer over hele landet.

Auds søster, Magda Fjellskaalnes (1911-1997) tar eng. artium ved Katten i Bergen i 1932. Etter noen år som ansatt i en avis og ved Fiskeridirektoratet i Bergen er hun er gjennom 36 år sekretær for i alt 9 kommandanter (dertil stabsjefer) ved DKV på Bergenhus (inkl. en periode i Tysklandsbrigaden) og samtidig sekretær for Bergenhuskomitéen (som bestyrer gjenreisningen av Håkonshallen og Rosenkrantztårnet etter eksplosjonen i 1944), deretter for Håkonshallens Venner. Hun bidrar sterkt til at treet Gerhard Fischer plasserer ved Håkonshallens inngangsgavl i Slottsgården blir en eik og ikke en lønn, som først påtenkt. (Eikebladenes bølgende kantform spiller faktisk fint sammen med toppen av det store vinduet i sørgavlen og det runde "koøyet" over.) Hun får kongens fortjenestemedalje i 1971.

Søsteren Olaug Fjellskaalnes (1916-1996) blir født under bybrannen i 1916 (som de så vidt slipper unna). Hun tar eng. artium ved Katten i Bergen i 1936 og deretter lærerskoler i Oslo og Elverum. 9. april 1940 leier hun husrom i privatleiligheten til kommende Milorg-sjef og statsråd Jens Christian Hauge på Frogner i Oslo, og evakuerer da fra byen sammen med han og hans kone.
  [1]

Slektskap

Muligens er dette paret hennes enten 17X eller 23X opphav via en antatt datter Bereta (født rundt 1601), som imidlertid ikke er nevnt i familien Holcks samtidige opptegnelser: http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I56781&tree=1. (Opphavsrett til teorien: Odd Roar Aalborg, som har gode indikasjoner vedr. dette.) Raune Holck er søster av Randi Holck, som er opphav til Bull på Hitra, og Raunes litt sannsynlige datter Bereta er også ane til Bulls felemaker Anders Heldal i Bergen - nevnt i "Notater" nedenfor.

Hun ætter via 10 linjer fra den skrivekyndige bygdehøvdingen Lars Amundsen Seim og via enda 15 linjer til fra dennes sidelengs nære slekt. En viktig kvinne der har hustrutittel. Dette slektsmiljøet er antagelig gammel lavadel og medlemmer er jordeiende lensmenn og byggmestre, også med tilknytning til Fana. Slektens bumerke (Amund Larssen Seim) er brukt utenpå NSF's store bok om "Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610". Gården Seim i Alver er Rømerættens gamle gods og eies bl.a. av fru Inger til Austrått og senere (på 1600-tallet) av Kristian Kvarts svigersønn Hannibal Sehested. (Kfr. "Slektskap" her: https://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I52524&tree=1)

I Osterfjorden har hun antaglig over 30 linjer til en på 1500-tallet innflyttet Tideke (Diderik) og 13 linjer til en Gebus (av fransk Gilles) på samme tid. Og sistnevntes sønn er g.m. en datter av førstnevnte. Navnet til Gebus tyder på at han er hollender, og det kan Tideke gjerne også være. (En Gebus blir nevnt på fastlandet nær Innhitra i aktuell tid. En kan lure på om det er den samme som i Osterfjorden, siden navnet er sjeldent i Norge, og hollendere på den tid blir nektet å bosette seg nord for Bergen. Lenger nord må da slike kun være på besøk.)

Yrke

Hustellærer + formingslærer.

Død

27 Okt 2011 Hamar location_on

Assosiasjon

Hr. Peder Vemundssøn, prost (Slektskap: Muligens enten 17X eller 23X opphav - sannsynliggjort, men ikke dokumentert)

family_restroom
Familie

Ekteskap

1 Mar 1952 Byfogden, Oslo location_on

Barn

 1. Odd Roar Aalborg, sivilarkitekt og slektsforsker
71 år
f.27 Apr 1953, Schleswig, Schleswig-Holstein, Tyskland (vikingtidens Hedeby) location_on
 2. Morten Aalborg, direktør Eidsiva Nett, sivilingeniør elektro
f.18 Mar 1956, Oslo location_on

place
Hendelseskart
description
Notater
  • Blant annen slekt kan nevnes:
    Hennes oldefar Askild Sævresen Heldal - byggmester for flere kirker og Bjørsvik mølle i Osterfjorden, som er et av Nordens største trehuskomplekser.
    Dennes farbror Anders Askildsen Heldal - i sin samtid landets beste felemaker (i Bergen), som vedlikeholder fiolinene og buene til nær jevnaldrende Ole Bull. Muligens kan de to ha et felles fjernt opphav i slekten Holck i Tønsberg.
    Hennes mors kusine + tremenning Anna Maline Røsland - sammen med sin mann i mange år bestyrer på Ole Bulls eiendom Lysøen. Som takk for sin innsats får de av Sylvea Bull Curtis i gave sengen der Ole Bull dør i 1880. Den eies nå av hennes etterslekt.
    Hennes mors flerdobbelt nære slektning Magne R. Fitje (dertil også litt hennes fars) - byggmester i Bergen, som først lokalt taper en rettssak mot seg fremmet av en byggmester i byens laug, men han anker videre til Høyesterett, og vinner der en generell rett for byggmestre utenfor lauget til fritt å kunne drive sin næring i byen.
    To av hennes oldeforeldres felles fettere i Fana - de to er også fettere:
    Ivar B. Sælen - kirkeminister, stortingsrepr. og ordfører.
    Steffen Sælen - stortingsvararepr. og ordfører.
    To av hennes oldeforeldres felles tremenninger:
    Ivar Aasgaard - kjøpmann i Ytre Arna og bestyrer for Statens Husindustriskule samme sted. Dennes bror Gustav Aasgaard - tannlege i Ytre Arna og Bergen.
    Hennes fetter Stein Fjellskålnes - teknisk direktør for hele Europa i Woolmark (Det internasjonale ullsekretariatet) i Gøteborg.
    Hennes fetter John A. Fjellskaalnes - passasjerhallsjef for SAS på Fornebu.
    Hennes fetter Harald A. Fjellskaalnes - tekstilagent i Oslo og far til Johnny Fjellskaalnes - eier og daglig leder av avisen Ingeniørnytt.
    Hennes dobbeltkusines sønn Lars Magne Bysheim - deleier og daglig leder av landets største tilhengerfabrikk TYSSE i Osterfjorden.
    Hennes tremenning Vidar Lehmann - sjeflege og professor, samt en hovedmann bak restaureringen av D/S «Oster». Dennes bror Egil Henrik Lehmann - lege og forfatter. Deres søster Caroline Lehmann - sjef for Lufthansa i Norge.
    Litt fjernere, men til dels flerdobbel slekt er politikere som Mons Lid (finansminister og fylkesmann), Lars Åsgard (stortingsrepr. og ordfører), Asbjørn Haugstvedt (handelsminister og odelstingspresident) og Johannes Tronstad (varaordfører i Bergen 1962-63), dertil Ole Danbolt Mjøs (lege, professor, universitetsrektor og leder for Nobelkomitéen), Ola Litleskare (generalmajor og kommandant på Bergenhus), Torborg Nedreaas (forfatter), Arne Bjørndal (folkemusikksamler og statsstipendiat) og Karoline Krüger (musikkartist og komponist).

    Minst tre gater i Bergen har navn etter medlemmer av slekten: Ivar Aasgaards vei i Ytre Arna, Torborg Nedreaas gate på Møhlenpris og Statsråd Sælens vei i Fyllingsdalen.
    [1]
description
Kilder
  1. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg.