Generasjon: 1

  1. 1.  NN (Ukjent)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Identifikasjon: Sannsynligvis er hun enten søster av baron Andres Gregoriussen Pott til Stårheim sin kone eller sistnevnte er en Ivarsdatter og søster av hennes mann.

    Familie/Ektefelle/partner: Sigurd Ivarsson Rova. Sigurd ble født Ja, ukjent dato; og døde, ?Finnøy, Ryfylke, Rogaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 2. NN Sigurdsdatter, til Hesby  Etterslektstre til dette punkt ble født Ja, ukjent dato , ?Finnøy, Ryfylke, Rogaland; og døde.
    2. 3. Ogmund Sigurdsson til Hesby  Etterslektstre til dette punkt døde etter 12 Jan 1311.


Generasjon: 2

  1. 2.  NN Sigurdsdatter, til HesbyNN Sigurdsdatter, til Hesby Etterslektstre til dette punkt (1.NN1) ble født Ja, ukjent dato , ?Finnøy, Ryfylke, Rogaland; og døde.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Familie: Sannsynlig søster av Ogmund Sigurdsson https://nbl.snl.no/Ogmund_Sigurdsson_Til_Hesby og tante til Finn Ogmundsson https://nbl.snl.no/Finn_Ogmundsson_Til_Hestb%C3%B8 og Ivar Ogmundsson Rova: https://nbl.snl.no/Ivar_Ogmundsson_Rova. Dette er ikke endelig bevist, men er foreløpig den beste forklaringen på det som er kjent om slektskapsforhold mellom Sigurd Havtoresson, Ingebjørg Erlingsdatter (til Bjarkøy og Giske) og Erik Rosenkrantz. Sistnevnte påstås i en kilde fra 1500-tallet å ætte fra Hestbø-slekten på Finnøy, og det må i så fall være via Agnes Håkonsdatter.

    Notater:

    Navn:
    Hesby skrives også Hestbø

    Familie/Ektefelle/partner: Kong Håkon V Magnusson. Håkon (sønn av kong Magnus VI Håkonsson Lagabøte og Dronning Ingeborg Eiriksdatter av Norge) ble født 10 Apr 1270 , Tønsberg, Vestfold, Norge; døde 8 Mai 1319, Tunsberghus, Tønsberg, Vestfold, Norge; ble begravet 1319, Mariakirken, Oslo. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 4. Agnes Håkonsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født ca 1291; døde 5 Aug 1319.

  2. 3.  Ogmund Sigurdsson til HesbyOgmund Sigurdsson til Hesby Etterslektstre til dette punkt (1.NN1) døde etter 12 Jan 1311.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Beskrivelse: Ogmund Sigurdsson var en av kong Håkon V Magnussons mest betrodde menn. Lokalt knyttet til Rogaland hadde han i tillegg en posisjon i det sentrale styringsverket. Fra Ogmund stammer den mektige Hesbyætten på Finnøy i Ryfylke, som kom til å spille en fremtredende rolle i norsk politikk og forvaltning på 1300-tallet.
    • Yrke: Ridder og norsk riksråd Utnevnt til merkesmann senest sommeren 1299. Som merkesmann hadde Ogmund et av de høyeste embeter i Håkon Vs hird og ledet den indre domsvirksomheten der. I det siste brevet, som er datert 12 Jan 1311, titulerte han seg baron; kanskje var han den siste i Norge som fikk slik rang. Ogmund døde trolig kort tid etter dette.

    Notater:

    Død:
    Nevnt 1295–1311. Ogmund døde trolig kort tid etter han undertegnet et brev 12 Jan 1311, som baron.



Generasjon: 3

  1. 4.  Agnes HåkonsdatterAgnes Håkonsdatter Etterslektstre til dette punkt (2.NN2, 1.NN1) ble født ca 1291; døde 5 Aug 1319.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Foreldre: Offisielt anerkjent som Frilledatter av Håkon V Magnusson. Agnes sin mor er ukjent og det er flere idéer rundt hvem som er moren. Blant annet har professor Per Holck lansert en idé om at dronning Euphemia hadde en eldre datter. Dette er basert på Ernst von Kirchenbergs rimkrønike fra 1378 der det fortelles om ridder Nicolaus (sønn av Waldemar og Agnes av Rostock), som svek en kvinne. Det er indikasjoner på at denne kvinnen er Euphemia. Krøniken forteller videre at "det fra denne kvinnen kom to døtre som begge ble gift fyrstelig." Link til Agnes "mulige" far her: http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I57953&tree=1 . Det eksisterer altså en idé om at Agnes ikke er en Håkonsdatter, men i steden er en Nicolausdatter. Denne idéen gjør Agnes til kong Håkon V Magnussons stedatter, og Agnes aner finnes da blant dronning Euphemias og fyrst Nicolaus aner, som delvis er identiske med kong Håkons aner. Norske historikere virker å ha liten tro på Per Holcks idé, da navnet Agnes også brukes av kong Håkons mors danske ætt. I tillegg dør hennes farmors søster Agnes, uten å etterlate barn, omtrent på den tiden Agnes Håkonsdatter er født. Se navnediskusjonen under. Katharina Sigurdsdatter Vereide er også foreslått som moren. Riktignok døper Agnes den ene sønnen Sigurd, men Sigurd er jo også er et kongsnavn i hennes fars ætt. Den mest troverdige hypotesen til hvem som er Agnes mor lanseres av Lars Løberg i 2014, der noen historiske kilder gir klare indikasjoner på at moren er datter til Sigurd Ivarsson Rova av den høyadlige Hesby-ætta fra Finnøy i Ryfylke. Som en arbeidshypotese har vi derfor ført henne som mor til Agnes.
    • Navn: En av begrunnelsene for at Euphemia er moren til Agnes er at navnet Agnes ikke brukes i Norge på denne tiden. Derimot vet vi at navnet brukes av kong Håkons slekt i Danmark. Agnes farmors søster er Agnes, prinsesse av Danmark og Agnes farmors mormor er Agnes av Østerrike. Agnes farmors søster Agnes dør omtrent på den tiden Agnes Håkonsdatter blir født, så da er det ikke utenkelig at Håkon V Magnusson døper sin første datter for Agnes.
    • Gavebrev fra faren: 9 Jan 1312; I et gavebrev kong Håkon utstedte 9 Jan 1312 omtales «Agnæis dottor váre».

    Notater:

    Fødsel:
    Født ni år før faren Håkon giftet seg med Eufemia av Rügen i 1299.
    I såfall var hun 12 år da hun ble lovet bort til Haftore i 1302. Noen har henne også født 1292.

    Død:
    Agnes omtales i skriftlige kilder fra 1302 til 1312. Noen har 5 Aug 1319 som dødsdato.

    Agnes giftet seg med Havtore Jonssøn av Sudreimr ca 1308, Oslo. Havtore (sønn av Jon Ivarsson Raud av Sudreimr, baron og NN Toresdatter (Tinghatt)) ble født ca 1275; døde 1320. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 5. Jon Havtoresson Roos, til Huseby og Borregård  Etterslektstre til dette punkt ble født ca 1312; døde ca 1387.
    2. 6. Sigurd Havtoresson til Sudreim  Etterslektstre til dette punkt ble født ca 1315 , Noreg; døde 1390.


Generasjon: 4

  1. 5.  Jon Havtoresson Roos, til Huseby og BorregårdJon Havtoresson Roos, til Huseby og Borregård Etterslektstre til dette punkt (4.Agnes3, 2.NN2, 1.NN1) ble født ca 1312; døde ca 1387.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Gård: 1300-tallet, Elingaard herregård i Onsøy (Fredrikstad); De første eierne på Elingård kan ha vært Haftore (Havtore) Jonssøn til Sudreimr som var gift med kongsdatteren Agnes Håkonsdatter. Kanskje var godset en gave fra svigerfaren eller medgift? Den neste (eller første kjente) eieren av godset er deres sønn Jon Haftorsson, som holdt "skurdøl" (fest etter kornskurden) der.
    • Slektskap: Jon og Sigurd (omtalt som Havtoresønnene) spilte en politisk rolle under deres fetter, kongen Magnus Eriksson. Jon Havtoresson er far til Håkon, som var på tale som konge etter Olav Håkonssons død 1387. Håkon bruke sin mors våpen, . Han er også far til Ulv og Brynjulf som grunnla to nye grener av Sudreimsslekten og brukte farsslektens våpen (Roos). Jon regnes som stamfar til slektene Roos af Hjelmsäter og Roos af Ervalla. Datteren Cecilia ble gift med den värmlandske ridder Ulf Holmgeirsson.
    • Yrke: Slått til ridder før Nov 1337 (muligens under kroningen i Stockholm 1336). Norsk-Svensk-Skånsk riksråd 1343–1379 Utsending og fredsforhandler 1370 (målet var fred og løslatelse av kong Magnus).

    Familie/Ektefelle/partner: fru Birgitta Knudsdatter. Birgitta (datter av Ridder Knut Magnusson av Aranäs og Cecilia Röriksdotter (griphuvud), til Utnäs) ble født ca 1315 , Vestergötland, Sverige; døde før 1395, Huseby, Onsøy, Østfold, Norge. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 7. Ulv Jonsson Roos af Ervalla  Etterslektstre til dette punkt døde 1415, ; ble begravet 1415, Vadstena kloster .
    2. 8. Brynjulf Jonssøn Roos af Hjelmsäter  Etterslektstre til dette punkt døde før 7 Mar 1422, Riseberga Kloster.
    3. 9. Cecilia Jonsdatter Roos  Etterslektstre til dette punkt døde ca 1411.
    4. 10. Håkon Jonsson Roos  Etterslektstre til dette punkt ble født ca 1345; døde 1391.

  2. 6.  Sigurd Havtoresson til SudreimSigurd Havtoresson til Sudreim Etterslektstre til dette punkt (4.Agnes3, 2.NN2, 1.NN1) ble født ca 1315 , Noreg; døde 1390.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Eiendom: Sudreimsættens godssamling på Østlandet, omfattet på slutten av 1400-tallet – foruten hovedgården Sudreim – 84 eiendommer på Romerike, i Odalen og Solør og Hallingdal.
    • Etterkommere: Deres datter Agnes, var mor til Sigurd Jonsson (d. 1453) av Sudreim, Giske og Bjarkøy; han var far til slektens siste mann i Norge, junker Hans Sigurdsson (død 1466). Hans veldige godser ble 1490 delt mellom hans kusiner Agnes Alvsdatter (g. Tre Rosor), Gro Alvsdatter (g. Rømer) og Gudrun Olavsdatter (g. Losna).
    • Slektskap: Sigurd Havtoresson giftet seg med Norges rikeste arving, Ingeborg Erlingsdatter, og kom dermed i besittelse av Giske- og Bjarkøy-godset. Sigurd og Ingebjørg er beslektet i 4. grad og får pavelig dispensasjon til sitt ekteskap.
    • Yrke: Godseigar, lagmann, syslemann, høvedsmann og riksråd.

    Sigurd giftet seg med Ingebjørg Erlingsdatter til Giske og Bjarkøy etter 29 Sep 1342. Ingebjørg (datter av Drottsete Erling Vidkunnsson af Giske, Stårheim og Bjarkøy og Elin Toresdatter) ble født før 1338; døde etter 15 Aug 1370. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 11. Håkon Sigurdsson til Sudreim  Etterslektstre til dette punkt døde 1407.
    2. 12. Agnes Sigurdsdatter af Sudreimr, Giske og Bjarkøy  Etterslektstre til dette punkt ble født 1350 , Sudreim (Sørum).