- Re: Foreslått endring: Eline Bendiksdatter (I1784)
Hei, og tusen takk for dine innspill til hitterslekt.no !
Det er flere år siden jeg holdt på med denne familien, og oppdatering var svært ønskelig.
Jeg har rettet fødselsdato til 28 juli 1851. Dåpen regnes jo som en primærkilde, mens konfirmasjonen er en
sekundær kilde, som ofte bygger på opplysninger fra dåpen. Det er ikke sikkert det er slik i dette tilfellet - 23 juli kan for eks. være oppgitt av konfirmanten selv eller foreldrene - men i prinsippet skal vi holde oss til primærkilden.
Takk for info om vielsen ! Jeg fant Johans dåp: Døpenavn Johan Rasmussen, i kirkeboka. Se neste avsnitt.
Navn er vanskelig, du har helt rett. Norge fikk en allmenn navnelov i 1924, og vi er oppvokst med den og har problemer med å omstille oss til tida før. I byene var et bestemt etternavn ganske vanlig lenge før 1924, men ikke på landsbygda. Fornavn var jo egentlig ikke problematisk, det var det navnet presten skrev i kirkeboka. Men det kunne skrives på mange forskjellige måter !
For eks. Anna, Ane, Anne. Beret, Berit. Lars, Lasse. Elisabet, Elisabeth. Og så videre i det uendelige. Men både kvinner og menn hadde et farsnavn, heldigvis for oss som forsker, og det farsnavnet sto ikke som fornavn i kirkebøkene. Så det mest vanlige på bygdene var å bruke farsnavnet, gjerne i kombinasjon med BOSTEDETS/GÅRDENS navn. (Altså vanligvis ikke fødestedets navn ) I indre strøk av landet var de aller fleste bofaste bønder og husmenn, så migrasjonen var ganske liten, og de fleste menn kunne ha samme bosteds/gårdsnavn hele livet, mens kvinnene oftere flyttet til mannens bosted og fikk nytt bosteds/gårdsnavn. Langs kysten var det mye større flytting, det var mange fiskere og jordløse husmenn, så da kunne de ha mange bostedsnavn etter hvert som de flyttet. Så var det noen få foreldre som gjerne ville gi barnet et bestemt etternavn i tillegg til farsnavnet. Da ble dette barnet døpt med dette etternavnet, som et slags fornavn. Et eksempel i forrige avsnitt, hvor barnet er døpt Johan Rasmussen. Dette forekommer også i vår tid. Johan Rasmussen Johansen Drågahaugen ? Ja, husmenn valgte vel oftest å kalle seg den gården de bodde, i dette tilfelle Drågen - men de kunne også kalle seg etter husmannsplassen: Drågahaugen (under Drågen). Og av og til Drågen, andre ganger Drågahaugen :) Ingenting fast før 1924 bortsett fra farsnavn.
Du har også funnet Elines dødsdato - takk !
Vennlig hilsen
Knut Ragnar Ansnes
ansne@online.no
Den 27.01.2018 19:46, skrev Torill Gundersen Jonsen:
Foreslått endring: Eline Bendiksdatter (I1784)
Tre: Hitterslekt
Kobling: http://www.hitterslekt.no//getperson.php?personID=I1784&tree=1
Beskrivelse: Iflg. Ministralbok står det tydelig at hun er født 28.07.1851 - døpt 31.08.1851 i Dolm kirke.
Ved konfirmasjonen 30.09.1866 i Fillan kirke ser det ut som det står f.dato 23.07. ??
Viet 29.06.1876 i Bakke kirke, Bakklandet, Trondheim til ungkar og fisker Johan Rasmus Johansen Stien f. 1841 Hitra. Hans fars navn er oppgitt til Johan Gabrielsen Justenøen.
Ser på Gravminner i Norge at det på Sandstad kirkegård er en Eline Drågen, pikenavn Bendiksdatter med f.år 1849. Død 09.11.1928. Er det henne?
Viet Stien og gravlagt Drågen???
Hitra og Frøya er ganske så forvirrende da etternavn varierer så mye og registreres forskjellig
Torill Gundersen Jonsen
|
Han var husmann på Drågahaugen under Drågen. |