117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra
117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra
Gnr. 117 bnr. 1 i Hitra kommune
Hitra var opprinnelig et herred.
Dette ble senere delt i Hitra og Fillan. Sandstad hørte til under Fillan Herred. Sandstad ble eget herred fra 1.1.1914. Jfr. Norges bebyggelse s. 264.
Sætra var i tida 1914-1964 Gnr. 51 bnr. 1 i Sandstad kommune (herred), og hadde samme gårdsnr. i folketellingen for 1900.
Fra 1964: Gnr. 117 bnr. 1 i Hitra kommune
----
Hitraboka del II av Maurits Fugelsøy, forteller om Sætra på sidene 157-159.
----
Hitraboka III, Sandstadboka av Sverre R. Utseth forteller dette om Sætra på s. 137-144:
Det var flere bruk i Fillan og Sandstad med navnet Sætra. For å skille dem fra hverandre, brukte sorenskriver og fut gjerne tilleggsnavn. For Sætra i Børøsundgrenda ble Børøysundsætra ofte brukt, av og til Sætra på Innhitra, men da var det fare for at Sørsætra under Balsnes kunne føre til forveksling. Etter at Poul Andreas Kaald bosatte seg der, ble navnet Kaaldsætra, og det navnet kan en fortsatt høre folk bruke.
Sætra ligger sørvendt og vakkert til mot Kjesundet, med utsikt over Trondheimsleia mot fjella i Hemne og Snillfjorden i sør og Agdenes i øst. Stien langs Innhitra gikk tett forbi husa, så og si i den banen fylkesvegen nå går. Det er gjort oldfunn som muligens indikerer steinalderboplass.
Gården hørte med i rekka av adelsgods langs Innhitra. Først sto den under Holla adelige setegård, seinere under Storfosen gods. Om eierforhold, se under Børøysund i gammel tid.
Den siste av godseierne på Storfosna, Fredrik Nannestad, solgte gården til handelsmann Grønbeck i Hestvika i 1810. Han solgte den i 1817 til handelsmann Nils Strøm på Aunøya. Strøm var verge for sin kones barn av første ekteskap med prosten Otto Stub på Dolm, og Sætra ble betalt med arven etter Otto Stub og hans kone Anna Ingeborg Hald. Den ene av barna, Willadine Stub, fikk overdratt eiendommen, og hennes mann, kaperkaptein Poul Andreas Kaald, kom nå i besittelse av den. Gården fortsatte imidlertid som leilendingsbruk, til Kaald flytta til Sætra med sin familie i 1835.
1. Oluff (Ola) Seter er nevnt i lensskattelistene 1610/11 og han var sannsynligvis oppsitter på Børøysundsætra, fordi han er nevnt i flukt med de øvrige oppsitterne i Hemne Tinglag, som Innhitra hørte til. Det var trolig hans enke som statt med tredjeårstake i 1620721.
2. Ola Sæter betalte leidang i 1629/30, seinere er han ikke nevnt.
3. Gunnar sto i tienderegnskapet 1633/34 og hadde trolig halvparten av gården.
4. Ottar satt med bygselen fra 1634 til om lag 1643, og hadde muligens halvparten av gården.
5. Anders Nilsen ikk førstebygsel på en halvpart av gården i 1643/44. I 1645 betalte han koppskatten for seg og kona Marit. Samme året brente husa ned, og det er mest sannsynlig at Anders Nilsen da forlot gården.
6. Lars Amundsen tok over bygselen av heile gården før 1647. I 1653 betalte han skatt på bygging av skjærbåter, i 1657 kvegskatten. Han var nevnt i Foesen Jordebog 1661, sto i prestens manntall i 1664, og i matrikkelen i 1668. I 1670 fikk han sammen med andre oppsittere på Innhitra, ei bot for overtredelse av kongebrev. I 1679 satt enka med bygselen og leverte 2 1/2 skjeppe korn i tiend.
7. Jens Olsen, f. omkring 1642, satt med halvparten av gården fra 1680 og falt trolig fra i 1706.
8. Ola Rasmussen var leilending av den andre halvparten av gården fra midten av 1680-årene fram til 1703. I 1704 reiste Marit og Anne Olsdøtra sak mot Torger Hansen (9), som trolig hadde tatt over den parten Ola Rasmussen hadde bygsla. De klaga over at Torger hadde tatt de "salige foreldres midler". Marit og Anne var sannsynligvis Ola Rasmussens døtre.
Ola Rasmussen var født på Strand omkring 1641.
9. Torger Hansen Børøysund fikk i 1703 festebrev fra Storfosen gods på halvparten av Sætra. Han var trolig identisk med den husmannen eller innersten i Børøysundet som i 1701 dreiv litt handel. Han sto i matrikkelen i 1707, men slutta trolig som leilending på Sætra før 1708.
Torger Hansen var født omkring 1673.
10. I 1707 fikk Ola Asbjørnsen Børøysund bygselbrev på heile gården. Han betalte i 1711 skoskatt for seg og, kona, en dreng og ei tjenestejente. Vi finner han i matrikkelen i 1715 og 1716, og han var trolig leilending på Sætra før 1708.
11. I 1719 utstedte forvalter på Storfosen gods, Johan Buchardt, bygselbrev på heile gården til Tollef Stensen Jøssenøya. Under matrikuleringen i 1723 får vi vite at det verken var plassrom eller sæter under gården. Den lå i sola, var middels kornviss, høyavlinga var 12 sommerlass. Tollef dreiv gården alene fram til 1755, da kom det en medbygsler (12). Da Tollef døde var det skifte. Det var ingen barn i ekteskapet, og slektningene på hans side kom inn som arvinger, nemlig barna etter broren Erik Stensen på Aunøya, søstra Maren Stensdatter Tian, barna etter halvbroren Bent Stensen Skaget og dattera etter halvsøstra Gjertrud Stensdatter, Karen, som var gift med Peder Gabrielsen Froan. (Peder Gabrielsen Røg?).
12. Anders Olsen bygsla halvparten av gården omkring 1755. Etter at Tollef Stensen døde, satt Anders med det heile, inntil Anders Amundsen tok over bygselen av en halvpart av gården omkring 1777 (13). Anders Olsen var leilending på Sætra til han døde, og kona bodde der under folketellinga i 1801, trolig med kår.
13. Etter at Anders Olsen falt fra, satt Anders Amundsen som bygsler av heile gården. Han var fra Bruholmen i Agdenes, mora var fra Jevika, søster av Kornelia Jakobsdatter Eid, kna hans Nils Justesen. Anders tjente hos Nils Justesen ei tid før han gifta seg. Han satt med bygselen av Sætra til han døde.
14. I 1807 bygsla Nannestad bort gården til Petter Olsen. Enka Gunhild Jonsdatter fikk kår som besto av:
1. En åker, høvelig for ei halvtynne korn til utsed.
2. 3 lass høy, hvert lass 12 kjemmer og noe av hver sort.
3. Fritt husrom til kua og kåravlinga. Innhøstinga skulle hun sjøl besørge.
4. Det gamle skuret på gården ble overlatt henne til fritt bruk for seg og familien dersom hun satte stua i stand innen høsten samme år.
5.Tillatelse til å ha båten sin i naustet, når hun sørga for at det var forsvarlig stengt.
Kildene gir ingen flere opplysninger om Petter Olsen.
15. Tingsvitner kunne fortelle at Knut Møklebostad var leilending p Sætra i 1823, og det var trolig Poul Andreas Kaald som hadde oppretta kontrakt med han. I følge tingsvitner hadde han også bygselen i 1825, og det kan godt være at han satt med en til Poul Andreas Kaald sjøl tok over drifta. det er i alle høve ingen opplysninger om at det har vært andre.
I 1835 tok Kaald sjøl over drifta av gården, og etter hvert var "Kåldsætra" det navnet folk brukte. Han sikra seg også eiendomsretten over Grindvika og Hestvika. I Hestvika starta han den landhandelen som nå hadde ligget nede i noen år. Handelsborgerskapet sitt fra Trondheim overførte han dit.
Paul Andreas Kaald var skipsfører, og hadde et eventyrlig liv bak seg da han kom til Hitra. som kaperkaptein ble han tatt til fange av engelskmennene, og tilbrakte noen år i prisongen (fengsel). Han ble satt fri før krigen slutta og gifta seg i 1812 med Villadine Stub på Aunøya. Av folk flest ute på Hitra ble han sett på som en sagnfigur og holdt for å være sjørøver. de færreste visste at kapringen var en del av krigen og fullt tillatt. Det gikk rykter om at han hadde tjent en masse penger. Fortsatt verserer det tradisjon om at de var gjemt på Skogsletta før bygdavegen kom. Ved denne lå det en kvit stein. Når noen passerte denne og trampa hardt, kunne de høre en hol lyd. Her lå pengene mente folk.
Kaald samla all drifta av Hestvika og Grindvika på Sætra. Han utvida også arealet ved at han kjøpte plassen Sæteraunet av Jon Andersen Høyset på Sørgården Strand. den lå i grensa mellom Strand og Sætra og falt naturlig inn i Sætervaldet. Ved skyldsetting fikk Sæteraunet 2 mkl. i landskyld.
Kaald reiste, etter måten, herskapelige bygninger på Sætra, en proprietær og kjøpmann verdig. Våningshus og borgstue med hage og lysthus, alt i den stil tida krevde. Han planta også en del trær som var mektige og friske, enda i begynnelsen av dette hundreåret. Driftsbygning måtte han også ha, buskapen ble ikke så liten, når han samla alt på Sætra. Den svære utekjelleren med front mot Kjesundet står som et monument over Poul Kaald. Storparten av eksteriøret er ennå intakt. Våningshuset står fremdeles, borgstua likedan, nå butikk, og lysthuset. Noen trær har også overlevd.
I hovedmatrikuleringsframlegget 1863 får vi vite litt om gården. Det var 10 1/2 mål åker, 24 mål eng, sand- og myrjord. Natureng ga 22 lass = 132 våger høy, heile høyavlinga var 72 lass. Kornavlinga var 32 tynner, poteter 40 tynner, hamnegangen var dårlig og utilstrekkelig. Som attåtfor ble det brukt fiskeavfall. Adgangen til sjøen og fiske var lett, men lendinga mindre god.
I de siste leveåra hadde Kaald forpakter.
Forpakteren Karl Johnsen f. 1817 i Stadsbygd forlot Sætra da Kaald døde. Han festa plassrommet Dyrvika under Balsnes.
I 1871 var det skyldsetting av Sætra med Sæteraunet og Grindvika. Karl Kaald og søstera Pauli Berg kjøpte hver sin halvpart av gården. Under skyldsettinga ble Sætra og Sæteraunet taksert til 2/3 og Grindvika til 1/3 av eiendommen samla. Pauli Berg oppretta i 1873 fletføringskontrakt med broren Bernhard Kaald i Grindvika. Hun skulle overdra sin halvpart av Sætra til han, mot at han forsørga henne resten av livet. Da hun døde ble denne parten, som lå inntil Grindvikgrensa, overført til Grindvika.
I 1880 solgte Carl Kaald gården til sønnen Johannes, som i 1891 overdro den til skipper Ove Nordbotten.
Ove Nordbotten hadde ei jakt. Han kjøpte torsk i Lofoten og Finnmark og tørka klippfisk på Sæterberga. Han dreiv også gården godt. det var trolig Ove som bygde fjøset, og det var etter den tid nokså moderne.
I 1930 fikk skipper Hjalmar Grøntvedt auksjonsskjøte på gården. Han solgte den i 1933 til Karl Ovesen Norbotten.
Karl Norbotten starta landhandel på Sætra og innreidde borgstua til butikk. Gårdsdrifta tok etter hvert slutt, dyrkamarka er for det meste utstykka til tomter.
----
Norges bebyggelse, Sør-Trøndelag, nordre del (rød bok) sier om eiendommen på s. 284 :
"Sætran og Vonheim, gnr. 51 bnr. 1 og gnr. 51 bnr. 10, ligger på sørsida av Hitra, ca 1 km fra dampskipskai. Postadresse Hestvika. Hovedbygning oppført ca 1820 av tømmer i 2 etasjer, modernisert i 1907, 150 m2, 9 rom, 2 kjøkken, veranda, kjeller. Forretningsgård oppført i 1946 av laftet plank i 2 etasjer, 105 m2, 6 rom, 2 kjøkken, kjeller (2 leiligheter i 2. etasje, forretningslokale med lager og kontor i 1. etasje). Fjøs og stall oppført i 1907 av bindingsverk, låve samme år av reisverk. Brygge med sjøhus. Branntakst 177 000. I slektens eie siden 1891, til nåværende eier i 1933. Eier kjøpmann Karl Normann Norbotten f. 26.9.1894 i Sandstad. Foreldre Lina Sofie og Ove Norbotten. Gift med Ellen Margit Grøtan f. 8.6.1898 i Hemne. Foreldre Ane og Ole Grøtan. Barn: Karl f. 25.5.1922, Astrid Olaug f. 27.5.1925."
------
Eiere:
Til 1997 - Emil Børø
Fra 1997 - Kjell Torstein Børø.
Kilde: Kartverket, se.eiendom.no, grunnbok
Breddegrad: 63.55855456585248, Lengdegrad: 9.193574733235437
FødselTreff 1 til 29 av 29
|
Etternavn, Fornavn |
Fødsel |
Person ID |
1 |
Andersdatter, Ellen | 1795 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19168 |
2 |
Andersdatter, Ellen Marie | 1804 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19171 |
3 |
Andersdatter, Ingeborg | 1759 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19052 |
4 |
Andersdatter, Kirstina | 14 Okt 1796 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19169 |
5 |
Andersdatter, Marit | 1762 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19053 |
6 |
Andersdatter Sæter, Johanna | 1783 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I17528 |
7 |
Andersdatter Sæter, Margrete | 1790 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I3552 |
8 |
Andersen Badstuvik, Tollef/Tollev | 1770 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19054 |
9 |
Andersen Børøsund, Andreas | 1799 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19170 |
10 |
Andersen Sæter, Anders | 1793 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19167 |
11 |
Andersen Sæter, Erik | 1788 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19166 |
12 |
Andersen Sæter, Jørgen | 1787 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19165 |
13 |
Andersen Sæteraunet ( Strandaunet ), Jonas | 1781 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I8662 |
14 |
Børø, Eli Karin | 29 Apr 1950 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15750 |
15 |
Børø, Gjertrud Kristin | 4 Okt 1962 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15753 |
16 |
Børø, Kjell Torstein | 29 Jan 1952 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15751 |
17 |
Børø, Rannveig | 11 Mai 1956 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15752 |
18 |
Johansen Kaald, Paul Andreas | 3 Jul 1918 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I6954 |
19 |
Jonasdatter, Augusta Nikoline | 7 Aug 1887 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I17172 |
20 |
Jonassen Brevik Strandaunet, Jørgen | 2 Okt 1805 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I8660 |
21 |
Karlsdatter Kaald, Willadine Marie | 8 Feb 1849 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I18544 |
22 |
Larsen, Jens | om lag 1648 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19048 |
23 |
Norbotten, Astrid Olaug | 27 Mai 1925 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15749 |
24 |
Norbotten, Dortea | 4 Jun 1892 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I7786 |
25 |
Norbotten, Karl Normann | 25 Sep 1894 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I7788 |
26 |
Paulsdatter Strand, Hanna Pauline | 26 Jul 1835 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15341 |
27 |
Rønning, Halvard | 27 Nov 1957 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I67015 |
28 |
Sivertsen, Ellen | 8 Sep 1975 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15755 |
29 |
Strøm, Sivert Kasber | 22 Jul 1933 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I10719 |
DødTreff 1 til 19 av 19
|
Etternavn, Fornavn |
Død |
Person ID |
1 |
Andersdatter, Ellen | 1797 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19168 |
2 |
Andersdatter, Ellen Marie | før 1807 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19171 |
3 |
Andersen Sæter, Anders | 1794 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19167 |
4 |
Andersen Sæter, Erik | før 1807 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19166 |
5 |
Andersen Sæter, Jon | 1805 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19051 |
6 |
Børø, Emil | 2 Aug 2002 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15745 |
7 |
Grøntvedt, Ove Martin | 23 Jan 1932 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I18503 |
8 |
Grøtan, Ellen Margit | 11 Sep 1970 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I7789 |
9 |
Johannessen Norbotten, Skipper Ove Jørgenius | 29 Jul 1927 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I11731 |
10 |
Jonsdatter Vågen, Gunhild | etter 1801 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19050 |
11 |
Kaspersdatter Fjeldvær, Lina Sofie | 12 Sep 1935 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I7782 |
12 |
Norbotten, Astrid Olaug | 16 Mar 2006 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15749 |
13 |
Norbotten, Karl Normann | 29 Mar 1969 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I7788 |
14 |
Norbotten, Stine Johanne | 17 Aug 1962 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I7783 |
15 |
Olsen Langneshalten, Sivert | 1873 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I80 |
16 |
Olsen Sæther, Anders | 1791 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19049 |
17 |
Ovesdatter Norbotten, Dorthea | 21 des 1891 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I65522 |
18 |
Stensen Sæteren, Tollef | ca 1769 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I13295 |
19 |
Stub, Villadine Kjerstine | 27 Jun 1861 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I16478 |
BoddeTreff 1 til 4 av 4
|
Etternavn, Fornavn |
Bodde |
Person ID |
1 |
Amundsen Bruholmen Sæther, Anders | 1777-1806 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I8664 |
2 |
Møklebostad, Knut | omkring 1823 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I18628 |
3 |
Olsen Sæther, Anders | omlag 1755-1791 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I19049 |
4 |
Stensen Sæteren, Tollef | 1719-1769 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I13295 |
EiendomTreff 1 til 9 av 9
|
Etternavn, Fornavn |
Eiendom |
Person ID |
1 |
Albertsen Kaald, Paul Andreas | omkring 1817-1871 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I16475 |
2 |
Børø, Emil | -1997 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15745 |
3 |
Børø, Kjell Torstein | 1997- | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I15751 |
4 |
Grøntvedt, Oskar Hjalmar | 1929-1933 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I18499 |
5 |
Johannessen Norbotten, Skipper Ove Jørgenius | 1891-1927 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I11731 |
6 |
Norbotten, Karl Normann | 1933- | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I7788 |
7 |
Paulsdatter Kaald, Pauline Villadine | 1871-1873 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I18540 |
8 |
Paulsen Kaald, Carl Martin | 1871-1880 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I18542 |
9 |
Stensen Kaald, Johannes | 1880-1891 | 117/01 Sætra (Kaaldsætra), Hestvika, Hitra | I18596 |