Bekknesset, Dolmøya, Hitra
BEKKNESSET – husmannsplass under Dolm prestegård i ett hundre år.
Dolm prestegård hadde mange husmannsplasser, kanskje fler enn noen annen gård på Hitra. Bekknesset var en av de yngste. Da den første husmannsfamilien slo seg til på Bekknesset, hadde prestegården hatt husmenn i mer enn 220 år. For at et ektepar med en ungeflokk skulle få bo på en husmannsplass, var det ofte flere vilkår som måtte oppfylles: Ei årlig leie for plassen (bygsel), et avtalt antall arbeidsdager for året på gården (pliktarbeid) eller begge deler. Husmannsfamiliene under Dolm prestegård hadde både bygsel og pliktarbeid, og ikke nok med det: Flere av dem måtte også bistå et visst antall dager med skyss til presten når han skulle rundt til kirkene og holde gudstjeneste, reise på soknebud eller i andre ærend som prestegjerninga krevde. Husmannsfolket under Dolm levde under harde vilkår, kanskje hardere enn det som vanlig var på gårdene rundt om her på kysten.
Den første husmannsfamilien på Bekknesset kom hit i 1832-33. Det var Andreas Andreassen og Olava Kristiansdatter. Han var født 1804 i Trondheim, og ho var fra husmannsplassen Øya under Dolm. De hadde gifta seg i september 1830 og bodde som leieboere på Øya da de sist i november 1830 fikk sønnen Kristian. Han var trulig svakelig, for han vart heimedøpt rett etter fødselen. Julaften 1830 døde han. Sommeren 1832 fikk Andreas og Olava igjen en sønn, og de døpte han Kristian Magnus. Fortsatt var de leieboere på Øya. Men da dottera Ingeborg Berntina så dagens lys for første gang den 16.februar 1834, var familien husmannsfolk på Bekknesset.
Noe av det første Andreas og Olava gjorde på Bekknesset var naturligvis å skaffe seg tak over hodet. De fikk satt seg opp ei stue, trulig med ei tilbygd sval med plass til noen husdyr: Ei ku og gris eller to. Sauer hadde de sikkert, men de fikk gå ute året rundt. Ennå etter ti år på Bekknesset – i 1844 – hadde de ikke eget fjøs. Men naust bygde de seg. Det var først og fremst sjøen som holdt liv i folket på Bekknesset. Jord til noen potetrender og en åkerlapp til havre og bygg vart nok hekta opp alt de første åra. Så – innimellom pliktarbeidet på prestegården – fikk de utvida og forbedra åkerlandet år for år.
Om sønnen Kristian Magnus levde enda da Andreas og Olava kom til Bekknesset, er uvisst. Han døde som barn, men dødsfall eller jordfesting er ikke å finne i kirkeboka. Kanskje døde han det forferdelige året 1834, da en barnekoppe-epidemi herja og tok livet av mer enn 70 mennesker på Hitra og Frøya, de aller fleste barn under ti år. Antakelig klarte ikke prestene å få registrert alle døde, og Kristian Magnus på Bekknesset kan ha vært en av dem. I 1840 fikk Olava og Andreas Bekknesset sønnen Ole Andreas, men han levde ikke mer enn et par måneder. Og vel et halvt år seinere, den 8.mai 1841 døde også mor Olava på Bekknesset, vel 41 år gammel. Dermed var Andreas og den vesle dattera hans aleine igjen på Bekknesset, men det varte heldigvis ikke så lenge.
I 1843 fant Andreas Andreassen seg ei ny kone. Ane Olsdotter het ho, og ho var fra Bekken på yttersida av Frøyfjorden. Ane var døpt i Sletta kirke 31.mai 1807, og var sannsynligvis født i april eller mai 1807. Den 6.oktober 1843 gifta Andreas og Ane seg i Dolm kirke.
På denne tida kom en familie til og slo seg ned på Bekknesset. Det var Ingeborg Andrea Kristiansdotter Øya og skomakeren Erik Sivertsen. Ingeborg var søstera til Olava, Andreas Bekknesset si første kone. Ingeborg hadde fire barn utafor ekteskap. Først døtrene Kristianna og Annetta med Arnt Hansen Moe, og deretter sønnene Sivert og Kristian med Skomakar-Erik. Alle fire barna vart født på Øya under Dolm . Sønnen Sivert døde av kopper 25.februar i redselsåret 1834, midt under hardeste koppe-epidemien. Han vart bare 17 veker gammal. Første juledag 1835 gifta Erik Sivertsen og Ingeborg Andrea Kristiansdotter seg. Erik holdt til i Mattesvika på denne tida, men flytta snart til Øya, der de nygifte losjerte ei tid. I april 1837 fikk Erik og Ingeborg en gutt, men han døde 20.april, bare ei veke gammal. Året etter, i 1838 flytta Erik Skomakar og kona Ingeborg med sønnen Kristian til Trondheim. Her losjerte de hos murarbeider Sivert Årø i Bondegårdsveita. Mens de bodde her fikk de dattera Karoline, født 10.april 1838.
To år seinere var de tilbake på Hitra. Den 18.april 1840 vart dattera Sara Bergitta født, og da bodde skomaker Erik Sivertsen med familie som leieboere på Ongalnesset under Kjerringvåg. Det kan ha vært på den tida søstera Olava døde at Ingeborg Andrea kom til Bekknesset med familien sin. Da Ingeborg Andrea fødte dattera Ingeborg Oline på Bekknesset 4.februar 1845, var hun nok godt etablert der. Trulig hadde de da satt seg opp egne hus på plassen, slik at det nå var to husmannsstuer på Bekknesset.
De to eldste døtrene til Ingeborg Andrea bodde neppe noen gang på Bekknesset. Kristianna Arntsdatter bodde på Øya da ho vart konfirmert i 1842, og døde antakelig i ung alder. Annetta Arntsdatter bodde på Hammaren på Frøya da ho vart konfirmert i 1846 og gifta seg med Amund Andersen Hammaren i 1851. De fikk fem barn, og bodde fram til 1854 som leieboere på Hammaren. I 1855 fikk de overta en husmannsplass på Hammarskaget, og her bodde de da Amund Andreassen døde i 1861. I sin enkestand fikk Annetta hausten 1863 ei datter med ungkaren Gunnar Olsen Flatval, og da tok ho med seg dattera og flytta til husmannsplassen Hammarvika under Håvika ved Sør-Straumfjorden. Her bodde ho da folketellinga vart tatt opp i desember 1865.
Barna som Ingeborg Andrea hadde med Skomakar-Erik hadde nok noen av sine leveår på Bekknesset. Sønnen Kristian var med foreldra til Trondheim og tilbake igjen og var ikke mer enn seks-sju år da de kom til Bekknesset. Seinere kom også han til Hammaren på Frøya. Her bodde han da han vart konfirmert i 1850. Dattera Karoline kom til Bekknesset som tre-fire-åring. Da ho vart konfirmert i 1854, bodde ho på Vikstraum. Seinere kom ho til Inntian, kanskje som tjenestejente til husmannen Ola Johannessen. Han var enkemenn, og i mai 1861 fikk Karoline ei dotter med han. Karoline og Ola Inntian gifta seg 24.juni 1862.
Dattera Sara Bergitta reiste til Trondheim og gifta seg med ungkaren Ola Nilsen Røstadhaug i Lade kirke i 1865. Han arbeidde som murer. De fikk minst fire barn. Av Erik og Ingeborg Andrea sine barn var det bare dattera Ingeborg Olina som vart født på Bekknesset. Ho døde også der, den 5 februar 1860, dagen etter at ho fylte 15 år.
I desember 1865, da folketellinga vart tatt opp, bodde Ingeborg Andrea aleine som gift kone i Skomakar-stua på Bekknesset. Hvor var Skomakar-Erik? Jo, han var på legd, står det i folketellinga. Det betyr at han flytta rundt mellom gårder og husmannsplasser i et nabolag (et legd), fikk tak over hodet, mat i skrotten og kanskje noen klesplagg på fattigkassens regning. Men hvordan kunne det gå til? Hadde han ikke kjerring og hus og heim på Bekknesset? Vi sporer opp Erik Sivertsen og finner svaret. I desember 1865 var han i Bispøyan, på Henriksøya. Og her har han opplyst til folketellingsføreren at han var «Fraskilt». 5.februar 1866 døde «legdslem Erik Sivertsen Bæknæs» på Edøya i Bispøyan. Han vart gravlagt på Dolm.
I den andre stua på Bekknesset bodde Andreas Andreassen og kona Ane Olsdotter fram til slutten av 1850-åra. Da sa de fra seg plassen og flytta til gården Hammarvika på Frøya. Her losjerte de hos Kristen Jonsen og kona Else Evensdotter. Folketellinga fra desember 1865 opplyser at Andreas var fisker.
Til Bekknesset kom det nye husmannsfolk. De kjøpte husa etter Andreas og Ane, og denne familien kom etter hvert til å overta hele Bekknesset. Det var Andreas Hansen fra en husmannsplass under gården Lynum i Skogn og Maren Anna Hansdotter Bernhoft fra husmannsplassen Tykskau (Tykkskog) under Heggåsen. Andreas var født 5.august 1825, og han fikk egentlig navnet Adrianus da han vart døpt i Alstadhaug kirke 4.september 1825 . Og da han gifta seg 16.november 1856, kalte han seg Adrianus Nordsæter . Det tyder på at han antakelig holdt til på Fjellværsøya akkurat da, kanskje hos morsslekta til brura Maren Anna. Ho var født 10.april 1831 .
Eldste barnet til Andreas og Maren Anna var Elisabet Maria. Hun vart født på Myra under Heggåsen 4.september 1857, og da bodde foreldrene som leieboere der. Maren Anna sin bror Gjerlov og kona hans, Ragnhild, var faddere på Elisabet Maria. Antakelig var det året etterpå, i 1858, at Andreas og Maren Anna vart husmannsfolk på Bekknesset. Da sønnen Hans vart døpt i Dolm kirke 3.april 1859 bodde de på Bekknesset. Hans var født 6.januar, høgst sannsynlig på Bekknesset. Andreas og Maren Anna fikk to sønner til: Eleseus i 1864 og Albert Kornelius i 1865.
Ved folketellinga 1865 var begge stuahusa på Bekknesset i bruk. Ingeborg Andrea Kristiansdotter bodde i det ene, og i det andre var Andreas, Maren Anna og de tre sønnene Hans, Eleseus og Albert. Men hva med dattera Elisabet Maria? Hvor var ho? Jo, Elisabet Maria døde 19.april 1861, 3 ½ år gammel . Av husdyr hadde Maren Anna og Andreas i 1865 tre storfe, fire sauer og en gris, de sådde ei kvart tønne bygg, ei halvtønne blandkorn (blanding av bygg og havre) og de satte to og ei halv tønne potet. Også Ingeborg i nabostua hadde en bitte liten åkerlapp, der ho sådde en halv åtting med blandkorn. Om vi kunne ha stukket innom på Bekknesset ti år seinere, i desember 1875, ville vi ha møtt fisker og husmann Andreas Hansen, kona Maren og de tre sønnene. Ingen fler. Stua etter Ingeborg stod tom. Av husdyr hadde de to kyr og en kalv og 16 sauer, og åkerbruket var akkurat det samme som ti år før.
Eleseus Andreassen gifta seg i mai 1885 med Mathea Christine Hansdotter fra Kastvika på Fjellværsøya. De fikk sønnen Alfred Bernhoft i august 1885, sønnen Martin Elier i mars 1890 og dattera Martine Elisabet i 1898. Eleseus var fisker, og fram til 1890-åra bodde han med familien sin saman med Andreas, Maren Anna og brødrene sine. Seinere flytta Eleseus og Mathea med ungene inn i den andre stua på Bekknesset. De hadde verken husdyr eller åker.
Hans Andreassen bodde hos foreldra og dreiv plassen i lag med foreldra sine. Attåt arbeidde han som skredder og fisker. Albert Kornelius vart også boende på Bekknesset hos foreldra og hjalp til heime, både på sjø og land. Samtidig gikk han i lære som baker og vart bakersvenn. I desember 1898 gifta han seg med Hanna Margrethe Nilsdotter Singsø fra Frøya, og de fikk fem barn: Gudrun Margot (1899), Bergljot Charlotte (1901), Arthur (1903, død i 1907), Helga (1906, død i 1907) og Arthur Nidolf (1909). Tre av barna vokste opp og vart godt voksne mennesker.
Maren Anna Hansdatter døde av tæring heime på Bekknesset sist i november 1896. Ho vart gravlagt på Dolm den 1.desember.
I 1889 bestemte embetsgårdskommisjonen at fire husmannsplasser under Dolm prestegård kunne selges, og så vart gjort. Det gjaldt ikke Bekknesset. Bygsel og pliktarbeid gjennom 1800-tallet kjenner vi ikke til, men i 1912 skulle husmannsfolket på Bekknesset hvert år arbeide tre dager med torvopptaking og seks dager i slåttonna, de skulle skjære to mæling åker og attåt skulle de betale 36 kroner i bygsel. Dette året vart Bekknesset bortforpakta til Hans Andreassen Bekknes. Da Hans døde i 1926, vart plassen forpakta bort til broren Albert Kornelius mot ei årlig avgift på 65 kroner. Pliktarbeidet var da tatt bort. I 1928 fikk Albert endelig kjøpe Bekknesset for 1200 kroner. Dermed var husmannstida på Bekknesset over.
SVEIN BERTIL SÆTHER, 2020
Adresse : Breddegrad: 63.64187796947172, Lengdegrad: 8.700811858399907
FødselTreff 1 til 23 av 23
|
Etternavn, Fornavn |
Fødsel |
Person ID |
1 |
Albertsdatter Beknes, Helga Oline | 12 Sep 1906 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I39654 |
2 |
Albertsen Beknes, Arthur Nidolf | 16 Feb 1903 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I48039 |
3 |
Andreasdatter, Elisabeth | 5 Nov 1862 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I77173 |
4 |
Andreasdatter Bekknesset, Ingeborg Berntina | 16 Feb 1834 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I72151 |
5 |
Andreassen Bekknesset, Ole Andreas | 2 Sep 1840 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I72153 |
6 |
Andreassen Bæknes, Albert Kornelius | 13 Sep 1865 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I1673 |
7 |
Andreassen Bæknes, Eliseus | 5 Nov 1864 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I14289 |
8 |
Andreassen Bæknes, Hans | 16 Jan 1859 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I14288 |
9 |
Beknes (Bæknes), Bergljot Charlotte | 9 Jun 1901 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I14284 |
10 |
Bæknes, Alfred Daniel | 3 Aug 1955 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I86939 |
11 |
Bæknes, Arnfinn | 10 Jul 1943 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I1678 |
12 |
Bæknes, Arthur | 16 Feb 1903 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I58077 |
13 |
Bæknes, Arthur Nidolf | 5 Mai 1909 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I1672 |
14 |
Bæknes, Gerd | 20 Feb 1951 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I1680 |
15 |
Bæknes, Helga | 12 Sep 1906 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I58078 |
16 |
Bæknes, Karin | 1 Apr 1945 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I1679 |
17 |
Eliseusdatter Beknes, Martine Elisabet | 6 Jan 1898 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I20593 |
18 |
Eliseusen Beknes, Martin Elier | 10 Mar 1890 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I40468 |
19 |
Eliseussen Beknes, Alfred Bernhoft | 8 Aug 1885 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I19692 |
20 |
Eriksdatter, Ingeborg Oline | 4 Feb 1845 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I60732 |
21 |
Kristiansen Stadsvik, Arthur Ingvar | 2 Aug 1895 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I40176 |
22 |
Martinussen Røstad, Marius Andreas | 17 Apr 1876 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I49740 |
23 |
Øyen, Klara Martine | 20 Sep 1920 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I5246 |
DødTreff 1 til 10 av 10
|
Etternavn, Fornavn |
Død |
Person ID |
1 |
Albertsdatter Beknes, Helga Oline | 26 Jul 1907 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I39654 |
2 |
Albertsen Beknes, Arthur Nidolf | 16 Jul 1907 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I48039 |
3 |
Andreasdatter Bæknes, Elisabeth Maria | 19 Apr 1861 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I58076 |
4 |
Andreassen Bekknesset, Ole Andreas | 26 Okt 1840 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I72153 |
5 |
Andreassen Bæknes, Eliseus | 23 Jan 1939 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I14289 |
6 |
Eliseusen Beknes, Martin Elier | 5 Jan 1898 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I40468 |
7 |
Eriksdatter, Ingeborg Oline | 5 Feb 1860 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I60732 |
8 |
Hansdatter Bernhoft, Maren Anna | 10 Nov 1896 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I11499 |
9 |
Hansdatter Kastvik, Mathea Christine | 21 Jan 1954 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I17 |
10 |
Kristiansdatter Øien, Olava | 8 Mai 1841 | Bekknesset, Dolmøya, Hitra | I44048 |