Hernesstrømmen (Straumen)

Hernesstrømmen var husmannsplass under Gangstø til 1853. Den siste husmann der, Ole Olsen, kjøpte plassen det året for 125 spesidaler.

Gården ble overdratt til sønnen Ove Olsen i 1868, hans kone het Olina. Ekteparets eldste sønn, Olaus, overtok gården ved århundreskiftet. Han og hans brødre Ola og Hans var drivende karer på sjøen. De hadde garnbåt og drev skreifiske om vinteren. Senere ble kjøpt motorbåt, og Olaus for sin part kjøpte ei større jakt, som han seilte med til fiskeværene for innkjøp av skrei. Således kunne han ligge på Veidholmen en vinter for innkjøp, i Titran, Gjeslingan eller Lofoten, alt etter som tilgangen på fisk var. 

Fem mann fra nabolaget kjøpte ei skøyte i 1897 (far hadde også en lott), og Olaus Strømmen var den selvskrevne skipper ombord. Natten til 14. oktober 1899 var også "Valder", så var navnet på skøyta, ute på storsildfeltet nordvest av Titran sammen med en mengde andre drivere (Titranulykken). I den rasende stormen og stummende mørke satte Olaus kursen for Ramsøyfjorden med bare en liten seillapp, og kom velberget inn til Risøysund ved sjutiden om morgenen. En av mannskapet ble skyllet over bord ute på havet. Det var August Bratvik, sønn til Ander og Helena Bratvik.
Eier av original/KildeMorten Lossius/Gunnar Chr. Lossius
StedHernesstrømmen, Kvenvær, Hitra
Linket tilpersonOle Olsen Hernesstrøm