Skumfossørene

Skumfossørene er et stort område på omkring 1700 mål myr og snaufjell som ligger 5 km fra Gryta i Kvenvær uten kjørevei innover, og ligger omtrent midt mellom Gryta og Laksåvika

Ivar Grong ble eier av Øren i via sin hustru Klara som var født der inne i ødemarken i 1894. De tok over småbruket  etter hennes foreldre i 1934. Det var hennes bestefar Ole som kjøpte Øren i 1861.

Harald Grong var nok inspirert av sin bror, og også han planla å begynne med  gårdsdrift  der inne på Øren. Han anskaffet seg en traktor  som han skulle ha med seg innover marka. Det var nok ikke en riktig traktor, men en tidlig utgave av en Ford lastebil som  han fikk tak i og modifiserte. Bilen ble utstyrt med  to girbokser for å kunne få ned hastigheten,  og den ble også utstyrt med selvlagde belter av jern, og Harald fikk kjørt doningen innover på sommerføre omkring 1942. Dette ble en strevsom tur da den tunge traktoren ofte kjørte seg fast på myrene, men etter mye om og men fikk han den endelig fram til Skumfossøren. Traktoren var altså ment til å utføre diverse gårdsarbeid som pløying og onnearbeid , men den sank til stadighet ned i de våte myrområdene og  ble stående fast. Den tunge traktoren ble således aldri noen suksess, og gjorde svært liten nytte for seg. 

Harald Grong besluttet etter kort tid å gi seg med jordbruket  på Øren. Traktoren ble forlatt,  motoren har noen tatt seg bryet med å ta med seg, men  restene ellers er fortsatt godt tilstede.

Harald skulle  flytte til Hemnskjela hvor han tenkte å etablere et mekanisk verksted, slik den yngre broren Einar drev på Dolmøya. Under flyttinga til Hemnskjela i 1944 falt imidlertid Harald overbord og druknet.

 

 

Kilder: Erling Skumfoss og Ivar Grong Nesset, Hitraboka II og hitterslekt.no.

Eier av original/KildeGunnar Lossius/Kystmuseet
Dato2018
StedSkumfossøren, Hitra
Linket tilpersonHarald GrongpersonIvar Grong