Kristoffer Lossius reddet 16 mennesker


Kristoffer Lossius (1857-1949) reddet 16 mennesker

En av de eldste i Kvenvær, Kristoffer Lossius, døde fredag, over 92 år gammel. Hans virke har vært på sjøen. Han har drevet ymse fiskerier, fra laksefiske i Sør-Varanger, torskefiske på Finnmarkskysten, til storsildfiske på Sunnmøre. Dertil heimefiske med line og snøre mellom sesongene på de store fiskeplassene.

Dels alene, dels sammen med andre har han reddet 16 mennesker i havsnød, delvis under farefulle omstendigheter. Men her som så ofte ellers, passer det at «Tidt er ingen med som kan bringe beskjed». Følgende er kjennetegnende for Lossius: Et båtlag holdt på å forlise ved Uthaug under sterk storm. Ingen våget seg ut for å redde, men Lossius fikk samlet 4-5 mann til et redningsforsøk. Bare en halvfjerdromsbåt var tilgjengelig som redbingsbåt. Lossius spurte eieren om å få låne båten, hvortil det svartes nei – av frykt for å få den ødelagt. «Da tar jeg den» svarte Lossius og redningen ble utført.

Lossius hadde en enestående god hukommelse, noe han bevarte helt til slutten. Han hadde dertil et lyst og aldri sviktende humør, og det var en opplevelse å få høre hans fortellinger fra gamle dager.

Som bygdespellmann (felespiller) har han spilt i 150 bryllup, i Kvenværet og tilgrensende bygder, og han kunne et utall av slåtter.

Vi som kjente denne gamle hedersmannen, vil minnes ham med takk og signer minnet hans.

 

av T & D.  (Nekrolog i avisa Nidaros 3/5-1949)

Eier av original/KildeAvisa Nidaros
Dato3/5-1949
Linket tilpersonKristoffer Mortensen Lossius