Ansneslandet - Folket og livet

Ansneslandet - Folket og livetKildeinformasjon    |    Media    |    Alle

Tittel

Ansneslandet - Folket og livet

Forfatter

Krister Olsen

Utgiver

Historiefortelleren DA

Plassignatur

978-82-93071-04-4

MEDI

2010 Trondheim location_on
Bok
Alder: 40

Kilde ID

S239

Linket til (102)

photo_library
Bilder
not-F
Reidar Ansnes og Margit Slåttavik

Bryllup i Fillan kirke

not-F
Gusta og John

Gusta og John giftet seg like etter at John kom heim fra Amerika i 1918.

not-F
Ansneslandet : folket og livet

Omtale fra forlaget Boka handler om bygda Ansnes på godt og vondt. Her er det mange historier om det som har skjedd opp gjennom tidene, alt fra hverdagsutfordringer til drap! Boka har svært mange bilder og er på hele 443 sider.

photo_library
Historier
Only-imgsrc
Isak Rikard Jektvik

Isak var en pertentlig herremann. Han var oppriktig og ærlig med alle og kjent som en svært så rettskaffen mann. En periode ble han betrodd formannsjobben i trygdenemnda. Isak hadde en veldig god hukommelse og mange så på ham som et levende oppslagsverk.

Only-imgsrc
Isak Jensen og Anne Jonsdatter

Anne Jonsdatter, var taus på gården Lein i Stadsbygd da hun traff Isak Jensen, som kom fra Håssåker. Det er ikke bevist hvor Anne kom fra. Noen har hevdet at hun var datter av Jon Barman, men dette er neppe riktig. Sannsynligheten er svært stor for at hun var datter av Jon Larsen Ysland og Siri Hansdatter Fjølås fra Lensvika.

Only-imgsrc
Reidar Ansnes

Reidar ble aldri fortrolig med noen traktor, men hest hadde han hele tiden. Dessuten hadde han en flott karjol. Han var en flink, tradisjonell bonde. Antakelig var det ingen andre på Ansneslandet som kunne traktere ljåen som Reidar. Da han solgte en tomt i Bakken til Karl og Sigrun Fjeldvær, var betalingen et jordstykke i Vardmyra som hørte Anton Nesset til. Dermed fikk han utvidet litt, samtidig som han drev med nydyrking oppover mot Merradalshalsen.

Only-imgsrc
Johannes Benjaminsen

Johannes Benjaminsen og Anna Evensdatter var på utkikk etter noe eget. De bodde ei kort tid både på Fjellværøya og Gåsvollan før de i 1890 fikk kjøpt halve Halsan.

Only-imgsrc
John og Gusta

John og Gusta bodde i hovedhuset på Ner-Halsan, og allerede i 1919 tok de over farsgården. John var blant annet medlem av ligningsnemnda og forsorgsstyret. Gusta var også etterkommer av Isak Jensen. Hun var oldebarn av Isaks sønn Johan.

Only-imgsrc
Ole Arntsen og Ellen Ellingsdatter

Ole Arntsen fra Balsnes og Ellen Ellingsdatter fra Fillan bosatte seg i Langfjæra like etter 1800. Før det hadde Ole også bodd på Uttian. Det viser Sjølegden fra 1804.

Only-imgsrc
Andreas Kristiansen og Anna Jørgine Antonsdatter

Andreas Kristiansen og Anna Jørgine Antonsdatter fra Grindfaret fikk sønnen Arvid i oktober 1904. To måneder senere giftet de seg.

Only-imgsrc
Arvid Edevard Kristiansen

I 1937 satte Arvid Kristiansen opp eget hus på eiendommen Høgheim i hellinga ovenfor Langfjæra. Det var et spesielt hus. Kjøkkenet lå som en tarm innenfor entreen i kjelleren, mens stuer lå ovenpå og soverommene aller øverst.

Only-imgsrc
Arvid Edevard Kristiansen

To av Arvids dikt

photo_library
Kilder
NOT-F-imgsrc-path
Ansneslandet

Omslagsbilde av Ansneslandet